2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Omenirea a intrat în a 4-a revoluție industrială și se pregătește de a 5-a. AI-ul va juca un rol major în sustenabilitate și protejarea mediului

AI-ul a schimbat modul în care oamenii ascultă muzică, vizionează filme, își fac planuri de călătorie și își plătesc utilitățile. Societatea umană se află în pragul celei de-a patra revoluții industriale sau Industria 4.0, conform ThePrint.

Despre acest lucru s-a discutat la dezbaterea „Permiterea inovației, incubarea viselor” la „Festivalul Indiilor” al TeamWork Art la India International Center (IIC) din Delhi, pe 15 aprilie.

„Ceea ce este relevant astăzi, nu este relevant mâine”, a declarat Suja Chandy, fost director general la Nissan Digital India și consilier independent pentru soluții tehnologice.

În plus, președintele și CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, a descris această perioadă drept epoca de aur, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Pe măsură ce societatea se adaptează la ritmul AI și al inovației, sustenabilitatea nu poate fi neglijată.

„Suntem într-un punct de inflexiune. Ne-am gândit că resursele și fluxurile de deșeuri sunt nelimitate. Pe măsură ce inovăm și progresăm, trebuie să ne concentrăm și pe gestionarea deșeurilor. Inovația trebuie să funcționeze în tandem cu durabilitatea. Acesta este singurul mod”, a declarat Namita Asnani, șefa programului de sustenabilitate la Hitachi Energy, despre viitorul inovației.

În timp ce revoluțiile industriale din ultimii 200 de ani au creat multă bogăție, aceasta nu a fost uniformă. Nu toți au beneficiat de ele în mod egal. În plus, fiecare revoluție a contribuit la creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră și la accelerarea schimbărilor climatice.

„Lucrăm la modele liniare, dar este timpul să începem să ne gândim la modele circulare, a spus Asnani. Potrivit ei, orice deșeu trebuie să se întoarcă în în producția noilor inovații.

Impactul AI asupra consumului de energie

Sectorul tehnologiei informaționale este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică, conform lui Chandy. Centrele de date și tranzacțiile UPI au crescut consumul de energie și calitatea vieții.

„În următorii cinci ani, peste 85% din industriise vor apropia de o strategie de cloud-first”, a adăugat Chandy. (Strategia cloud-first se referă la adoptarea de tehnologii cloud pentru toate aplicațiile). Acest lucru face ca modelele durabile să fie cu atât mai importante.

Cu peste un miliard de oameni care folosesc telefoane mobile în India și peste 700 de milioane de utilizatori de smartphone-uri, oamenii fac tranzacții UPI la fel de ușor ca și mesajele text.

Inteligența artificială nu numai că promite să ofere modalități eficiente de a accelera inovația, ci oferă și rezultate mai bune în afaceri. Într-un studiu recent la Lenovo, tehnologia echipată cu AI a depășit un muncitor la fiecare test. De asemenea, eficiența producției a fost net suprioară.

Tehnologii precum AI și cloud computing pot ajuta industriile să atingă obiectivele de mediu, sociale și de guvernanță (ESG). Ele pot ajuta la reducerea consumului de energie și a emisiilor de carbon prin reînnoirea consumului de energie și a metodelor avansate de răcire a centrelor de date, potrivit lui Yong Rui, director de tehnologie și vicepreședinte senior al Lenovo Group.

„AI și digitalizarea vor ajuta la dematerializarea economiilor, prin urmare vor juca un rol important în sustenabilitate”, a spus Asnani.

A 5-a revoluție industrială

În timp ce a patra revoluție industrială își face simțită prezența în viața de zi cu zi, deja se vorbește despre o a cincea. 5IR sau a cincea revoluție industrială se bazează pe automatizarea sistemelor existente, cripto, blockchain și alte tehnologii conexe.

„5IR se leagă bine de sustenabilitate. Acest lucru nu este doar pentru omul obișnuit, ci pentru industriile din toate sectoarele”, a spus Chandy. În plus, ea a remarcat modul în care pandemia a accelerat revoluția industrială.

Deși AI este viitorul, este și cea mai mare amenințare atunci când vine vorba de industriile creative. Economia circulară va dicta alegerile făcute de industria modei, potrivit experților.

Asnani a reiterat necesitatea și semnificația unui model și design circular, ceea ce înseamnă crearea de produse care sunt menite să dureze mai mult înainte de a fi reciclate în locul celor care au un ciclu de viață liniar.

spot_img
Latest news
știri