16 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Peisaj apocaliptic în Atena, după ce praful saharian a ajuns deasupra Greciei | VIDEO

Grecia a fost înnăbușită de un val de praf saharian fără precedent.

Praful saharian a ajuns deasupra Greciei. Creșterea nivelului de particule fine prezintă riscuri uriașe pentru sănătate avertizează autoritățile elene citate de The Guardian.

Marți, praful din Sahara a acoperit Atena și alte orașe grecești. Potrivit oficialilor este unul dintre cele mai grave astfel de episoade după 2018.

Peisajul din Atena a devenit unul apocaliptic, norii galben-portocalii reducând vizibilitatea cetățenilor. Autoritățile au emis mai multe avertismente cu privire la riscurile pentru respirație.

„Este unul dintre cele mai grave episoade de concentrații de praf și nisip din Sahara după cel din 21-22 martie 2018, când norii au invadat în special insula Creta”, a declarat Kostas Lagouvardos, director de cercetare meteorologică la Observatorul din Atena.

Anterior, Grecia a mai fost lovită de un val de praf saharian la final de martie și început de aprilie. Acel episod a afectat și alte șări de pe continentul european, precum Franța, Elveția și chiar România.

Praful saharian poate parcurge mii de kilometri

Sahara eliberează între 60 și 200 de milioane de tone de praf mineral pe an. Deși majoritatea particulelor revin rapid pe pământ, cele mai mici pot parcurge mii de kilometri, ajungând în toată Europa.

Serviciul meteorologic grec a declarat că cerul va începe să se limpezească în cursul zilei de miercuri.

Vânturile puternice de sud din ultimele zile au stârnit, de asemenea, incendii de vegetație timpurii nesezoniere în sudul țării.

Serviciul de pompieri a declarat marți seara că un total de 25 de incendii au izbucnit în toată țara în ultimele 24 de ore. Trei persoane au fost arestate pe insula Paros, în stațiunea Mării Egee, fiind suspectate că au declanșat accidental un incendiu. Nu au fost raportate pagube sau răniți, iar focul a fost lichidat rapid.

Un alt incendiu care a izbucnit în Creta în apropierea unei baze navale a fost controlat marți.

Latest news
știri