7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

Românii afectați de poluare pot cere despăgubiri. Ce a decis Uniunea Europeană

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord și la un nou cadru legislativ pentru mbunătățirea calității vieții cetățenilor din UE. Directiva se concentrează pe prevenția împotriva bolilor grave provocate de poluare, potrivit Digi24.

Astfel, cetățenii care locuiesc în zone cu poluare vor putea solicita despăgubiri pentru daunele fizice suferite. Ei vor avea posibilitatea să acționeze în justiție autoritățile care au neglijat impactul asupra sănătății umane.

„Este o victorie pentru cetăţeni. (…) Cetăţenii vor putea să ceară despăgubire în instanţă autorităţilor locale dacă se îmbolnăvesc din cauza poluării aerului. Am redus nivelul de particule periculoase acceptabile şi am impus măsurători omologate obligatorii în zonele cele mai poluate. Sper că astfel România va respira mai bine şi cetăţenii vor fi mai sănătoşi!“, a declarat europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă.

În noua directivă, limitele pentru particulele nocive sunt mult mai stricte. Ele sunt stabilite în concordanță cu obiectivul de poluare zero până în 2050.

Măsura este cu atât mai necesară cu cât un studiu a demonstrat că 43% din decesele provocate în urma cancerului pulmonar se produc din cauza poluării. În cadrul UE, România este pe locul 8 la capitolul de decese provocate de poluarea aerului.

În multe orașe din România, calitatea aerului este extrem de scăzută, iar măsurătorile obligatorii nu sunt respectate. De pildă, jumătate din rețeaua care trebuie să măsoare calitatea aerului în România nu funcționează. Sunt funcționale doar 82 din 181 de stații.

Reamitim totodată că instituția Comisiei Europene a început proceduri de infringement asupra României pentru că nu a monitorizat calitatea aerului așa cum prevede legislația.

spot_img
Latest news
știri