6.7 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

Pădurea tropicală amazoniană s-ar putea confrunta cu un „colaps pe scară largă” încă din 2050

Oamenii de știință au evaluat pădurea amazoniană și au concluzionat că aceasta se află în pragul unui potențial „colaps pe scară largă”.

Pădurea tropicală amazoniană ar putea ajunge în curând la un punct de cotitură. Un nou studiu sugerează că o combinație de presiuni induse de om, cum ar fi încălzirea globală și defrișarea, vor duce la un colaps fie parțial, fie, în cel mai rău caz, total, până în 2050, potrivit IFL Science.

„Ne apropiem de un potențial punct de cotitură la scară largă. Este posibil să fim mai aproape decât am crezut anterior”, a declarat autorul principal Bernardo Flores.

Cercetătorii au luat date din modele computerizate și din observații anterioare. Ei au identificat cei cinci factori cheie de stres pentru cea mai mare pădure tropicală din lume. Aceștia sunt încălzirea globală, precipitațiile anuale, intensitatea sezonului precipitațiilor, durata sezonului uscat și defrișarea.

Ei au analizat apoi acești factori de stres pentru a determina unde ar putea fi pragurile lor individuale care ar putea declanșa colapsul local, regional sau total și în ce moment s-ar putea combina pentru a produce un „punct de basculanță”, în care chiar și un mic stres ar putea provoca o schimbare drastică a ecosistemului.

Pădurea tropicală amazoniană, în pragul colapsului

A fost o combinație de elemente pe care cercetătorii au descoperit-o a fi adevăratul declanșator. Ei au estimat că până în 2050, 10 până la 47% din pădurea tropicală amazoniană va fi expusă la suficiente stresuri agravante încât ar putea declanșa „tranziții neașteptate ale ecosistemelor și ar putea exacerba schimbările climatice regionale”, scriu autorii.

„Tulburările agravante sunt din ce în ce mai frecvente în centrul Amazonului”, a explicat Flores într-o declarație. „Dacă aceste perturbări acționează în sinergie, putem observa tranziții neașteptate ale ecosistemelor în zone considerate anterior ca rezistente, cum ar fi pădurile umede din vestul și centrul Amazonului.”, c ompletat el.

Dacă ar avea loc o astfel de situație, nu ar afecta doar pădurea tropicală în sine. Vastele zone de copaci din Amazon acționează ca un imens rezervor de carbon. Acesta are un impact asupra climei la scară globală. Cu toate acestea, odată cu defrișările și schimbările climatice, pădurea ar putea sfârși prin a elimina mai mult carbon decât înmagazinează.

Acest lucru ar putea duce pădurea tropicală amazoniană să ajungă într-un cerc deosebit de vicios.

spot_img
Latest news
știri