Opt din 10 pui de urs brun născuți anul acesta într-o zonă îndepărtată a nordului Japoniei au murit pe fondul penuriei de somon, conform The Guardian.
Experții spun că penuria este determinată de creșterea temperaturii mării cauzată de schimbările climatice.
Alături de ghinde, somonul roz este o sursă importantă de hrană pentru cei aproximativ 500 de urși bruni. Aceștia trăiesc în peninsula Shiretoko din Hokkaido, un sit al patrimoniului mondial UNESCO. Situl este cunoscut pentru biodiversitatea pe care o adpostește.
Un operator de ambarcațiuni turistice a zărit luna aceasta un pui de urs înfometat. Acesta își căuta cu disperare hrană pe coasta de est a peninsulei. Animalul răscolea prin grămezi de alge de pe plajă în căutarea hranei.
Somonul roz eclozează în râurile din Hokkaido și își petrece iarna în mare. Apoi el se întoarce în pâraiele din Shiretoko între august și octombrie pentru a depune icre. Urșii bruni așteaptă de obicei somonul în timp ce se îndreaptă spre amonte. De curând, însă, urșii s-au îndreptate către mare din cauza lipsei de pește de râu.
„Unii urși au slabit”, a spus Katsuya Noda, operatorul de ambarcațiuni turistice, pentru Asahi Shimbun.
„Trec printr-o perioadă grea, pentru că nu există pești în râuri, la fel ca anul trecut”, a adăugat el.
Puii de urs brun mor de foame
Experții au spus că temperaturile de la suprafața mării din Hokkaido au rămas la peste 20°C de la mijlocul lunii iulie până la începutul lunii august 2021. Acestea sunt 5°C mai mari decât media pentru acea perioadă a anului.
Cercetătorii de la Universitatea Hokkaido au avertizat că, dacă încălzirea globală continuă la ritmul actual, temperatura apei mării din jurul insulei va crește cu până la 10°C până în anii 2090, comparativ cu nivelurile din anii 1980.
Masami Yamanaka, cercetător la Shiretoko Nature Foundation, a declarat pentru Asahi că lipsa somonului, combinată cu o recoltă slabă de ghinde, are un efect devastator asupra puiilor de urs brun.
„Se estimează că 70% până la 80% dintre puii născuți în acest an sunt morți”, a spus Yamanaka.
„Este o situație cu adevărat gravă”, a adăugat el.
Pescarii au capturat 482.775 de somoni roz în râurile din Hokkaido între 25 iulie și 5 septembrie 2020. Totuși, anul trecut au fost capturați doar 23.298, potrivit Asociației pentru Propagarea Somonului din Hokkaido.
Lipsa ghindelor a fost coroborată, de asemenea, cu creșterea numărului de atacuri de urși asupra oamenilor. Acestea au avut loc atât în Hokkaido, cât și în alte părți din nordul Japoniei. Animalele tind să se aventureze în zonele populate în căutarea hranei.