-1 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Cele mai importante acțiuni din domeniul Mediului. 2022, numit „anul economisirii energiei”

Anul 2022 a fost plin de evenimente, unele mai puțin plăcute, în contextul războiului Rusia-Ucraina. În ceea ce privește Mediul, focusul a fost pe economisirea energiei

ȘtireaVerde.ro vă prezintă câteva dintre cele mai importante acțiuni din domeniul Mediului, înregistrate în anul pe cale să se încheie, 2022. Sunt aspecte pozitive și negative, ca în oricare alt domeniu, noi am decis să le enumerăm așa cum sunt. Până la urmă, o „eroare” se transformă în succes, dacă ne dorim acest lucru.

Iată câteva dintre „evenimentele” din 2022 care au marcat Mediul:

Revenirea la energia pe cărbune, parțial. În contextul războiului dintre Rusia și Ucraina. Statele UE au considerat că își arată solidaritatea față de Ucrainele, pedepsind Rusia prin renunțarea la importul(și)de gaz. „Nota de plată” a acestei decizii se regăsește la valoarea facturii, în special la cea suportată de consumatorul final.

Managamentul deșeurilor. În România, acest aspect a rămas în derivă. Pentru a face haz de necaz, „ori la bal ori la(…)penal”, cam așa s-ar putea sintetiza declarațiilor celor implicați: „a tunat” cu câteva dosare penale privind evaziunea fiscală din afaceri cu deșeuri, însă(…) nu înețelegem cum în boxa acuzațiilor au ajuns doar administratorii unor firme din Strehaia, nu și cei ai OIREP-urilor(n.r. organizații care preiau obligația de colectare a ambalajelor). Spunem acest lucru, deoarece reporterii noștri au primit date concrete că unii dintre reprezentanții OIREP-urilor au eludat legea. Prejudiciul privind evaziunea fiscală din afacerile cu deșeuri despre care vorbim se ridică, potrivit Poliției, ajunge la 14 milioane de euro.

Sub aspectul depozitării deșeurilor din Capitală, anul 2022 nu a dus nimic nou, decât aceleași lamentări, temeri vis-a vis de Comsiia Europeană privind procedura de infringement, licitații anulate, „blocate” întemeiat sau nu. În anul 2022, deșeurile din Capitală au ajuns tot la depozitul „Vidra”, contra unor tarife nelegale, potrivit instituțiilor de control, iar oamenii care locuiesc în acea zonă sunt terorizați: poluare, miros insuportabil, zgomot. Instituțiile statului dau din umeri, iar unii primari din București, în frunte cu Nicușor Dan, edilul general, au și ei temeri, dar nu pentru sănătatea publică, ci față de firma care administreaza groapa de gunoi „Vidra”, Eco Sud SA. Le puteți citi declarațiile aici.

Mai mulți bani pentru reciclare în 2022, „anul economisirii energiei

România are la dispoziţie, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, un buget de 1,2 miliarde de euro pentru managementul tuturor tipurilor de deşeuri şi trebuie să implementeze proiectele asumate până în anul 2026. Se așteaptă, astfel, ca rata de reciclare a deşeurilor de ambalaje să crească în România, până la începutul anului 2026, la 70%.

Senzori pentru măsurarea calității aerului. NU și instrumente pentru instituțiile de control

Ministerul Mediului a anunțat un sistem de monitorizare a calităţii aerului constând în 40 de senzori care măsoară concentraţiile de particule în suspensie şi oxizi de azot. Cu toate acestea, instituțiile de control nu știu să spună care este sursa poluării din preajma gropilor de gunoi, urmare a sesizărilor primite de la cetățeni. Garda de Mediu se „scuză” și spune că nu are instrumente tehnice care să măsoare nivelul poluării de la fața locului, așa cum știreaverde.ro a mai relatat.

Pregătiri pentru implementarea Sistemului Garanție Returnare

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) va deveni funcţional în România începând cu 30 noiembrie 2023. Începând cu această dată, consumatorii vor putea returna într-un sistem organizat ambalajele din PET, sticlă şi metal, conform unei decizii luate la începutul lui octombrie 2022. Astfel, la cumpărarea unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 50 de bani care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajul. Gema Webb este cea care fost numită în rolul de CEO şi Preşedinte al Directoratului RetuRO Sistem Garanţie Returnare.

Încheiem, într-o notă optimistă. Ușor, dar sigur, în România, se dezvoltă conceptul zero waste. ȘtireaVerde.ro a prezentat primul magazin zero waste din Capitală, dar și faptul că tinerii din România încep să devină interesați de un trai în acord cu Natura.

spot_img
Latest news
știri