12.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

De două ori mai mult platic în apele de pe glob până în 2060, dacă nu se iau măsuri

Nu mai puțin de 44 de milioane de tone de plastic ar putea fi în apele de pe glob până în 2060. Asta înseamnă o cantitate dublă față de ce este în acest moment, potrivit unor estimări. Studiul a fost făcut de Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În ceea ce privește țara noastră suntem codași la recliclare, dar fruntași la folosirea plasticului. Practic, Institutul Național de Statistică arată că rata de reciclare este de doar 30,05%. Iar cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) sau sticlă (42,67%). România este pe ultimul loc în UE la capitolul reciclarea deșeurilor de ambalaje. Pe primul loc sunt belgienii cu 79,2% deșeuri din ambalaje reciclate, urmați de Olanda cu 74,7%. Luxembrug se află pe locul 3 cu 71,9%. Desigur că nu ne ajută nici faptul că au crescut țintele de mediu. Astfel în 2023, deşeurile de ambalaje ar trebui reciclate într-o proporţie de 65%.

”Suntem mult sub media europeană la reciclat ambalaje”

Pentru ca în 2025, acest procent să fie de 70%. În primele 5 luni are 2023 Clean Recycle a manageriat peste 55.000 de tone de deşeuri reciclabile. 3.600 de tone dintre acestea au fost deşeuri de plastic de tip PET, iar 11.400 tone – deşeuri de alte tipuri de plastic. „Încă ne situăm mult sub media europeană la capitolul reciclare a deşeurilor de ambalaje. Și departe de ţintele de mediu impuse de Comisia Europeană. Ne confruntăm cu o impredictibilitate a legislaţiei, cu o lipsă de conştientizare. Și educare a populaţiei spre un comportament eco-responsabil, dar şi cu lipsa infrastructurii.

Plasticul, cea mai mare provocare

Plasticul este probabil cea mai mare provocare. Dar probleme sunt cu toate tipurile de deşeuri de ambalaje. Dacă nu oferim populaţiei un cadru propice prin care colectarea selectivă să nu mai fie considerată un efort”. A declarat Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle. De altfel, Comisia Europeană a inclus România pe lista ţărilor expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025. Nici cu privire la deşeurile municipale, nici în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje. La rând cu noi sunt Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Ungaria.



Latest news
știri