13.6 C
București
vineri, 3 mai, 2024

VIDEO | Prima filmare din lume cu un pui de rechin alb, în largul Californiei

S-ar putea să nu fie la fel de drăguț ca majoritatea puiilor de animale, dar primele imagini ce surprind un pui de rechin alb ar putea fi foarte semnificative din punct de vedere științific, potrivit IFL Science.

Marii rechini albi (Carcharodon carcharias) sunt cei mai mari pești. Ei au inspirat filme precum Fălci și Sharknado. Din punct de vedere al aspectului, partea albă este discutabilă.

În ciuda rolului lor major în ecosistem, se știe puțin despre reproducerea acestor rechini și despre viața puilor. În timp ce folosea o dronă pentru a filma rechinii în largul Carpinteria, California, regizorul Carlos Guana și doctorandul Phillip Sternes au văzut un pui. La o lungime estimată de 1,5 metri, rechinul avea aproximativ lungimea așteptată pentru un nou-născut.

Ei și-au dat seama că acesta nu era albinos. „Am mărit imaginile, le-am pus în mișcare lentă și am realizat că stratul alb se scurgea din corp în timp ce înota”, a spus Sternes într-un comunicat.

Prima filmare din lume cu un pui de rechin alb

Cei doi oferă două interpretări ale a ceea ce au văzut. Fie este un rechin alb nou-născut cu substanțe intrauterine lipite de corpul său, fie e un rechin puțin mai în vârstă care are o tulburare necunoscută a pielii „care are ca rezultat vărsarea, scurgerea sau, eventual, o creștere microbiană peste nivelul stratului dermic.”

Prima sugestie în special ar susține o afirmație de lungă durată conform căreia rechinii mari folosesc zona de lângă Santa Barbara, California, până la nordul Baja California din Mexic pentru a da naștere. Această idee a fost propusă pe baza mai multor rapoarte privind tinerii rechini albi în aceste ape. Totuși, majoritatea acestora erau prea mari pentru a fi nou-născuți. A existat posibilitatea ca nașterile să aibă loc în altă parte înainte ca tinerii să se adună în această regiune.

„Nimeni nu a reușit să identifice unde s-au născut și nici nu a văzut un pui de rechin nou-născut în viață. Au fost găsiți rechini albi morți în interiorul mamelor însărcinate decedate. Dar nimic de genul acesta.”, spun cei doi.

„Aceasta poate fi prima dovadă pe care o avem despre un pui în sălbăticie”, a adăugat Sternes. Acesta a fost văzut la doar aproximativ 300 de metri (1000 de picioare) de o plajă.

Latest news
știri