Un lanţ uman a fost format pe ţărmul Mar Menor, o lagună sărată din Murcia, în sud-estul Spaniei. Este un semn de doliu, de protest și un semnal de alarmă.
Zeci de mii de persoane au format, în cursul zilei de sâmbătă, un lanţ uman pe ţărmul mării, în locul unde peştii au murit. Aceștia au fost omorâti de o poluare cu nitraţi folosiţi în agricultură.
70 de mii de persoane s-au ținut de mână în semn de doliu pentru animalele ucise de poluarea cu nitrați: o moarte ”barbară” și ”inutilă”
Imaginile cu peştii morţi ca urmare a lipsei de oxigen cauzate de această poluare au apărut în toată presa spaniolă. De asemenea, au reușit să scandalizeze şi opinia publică.
Linii uriaşe de localnici ţinându-se de mână, cărora li s-au alăturat turişti, mulţi îmbrăcaţi pentru plajă, s-au format de-a lungul plajei Alcazares. Această plajă se întinde pe şase kilometri de-a lungul ţărmului lagunei.
Organizatorii au estimat numărul participanţilor la 70.000, precizează Agerpres.
”A fost o demonstraţie de doliu pentru moartea animalelor. Am vrut ca oamenii să le ceară într-un fel sau altul iertare pentru barbaria la care i-am supus”, a declarat pentru AFP Jesus Cutillas, unul din organizatori.
”De zile întregi am asistat la moartea a milioane şi milioane de peşti. Doare să vedem toate aceste morţi inutile”, a adăugat acesta.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, principala cauză a lipsei de oxigen este deversarea în lagună a sute de tone de nitraţi. Aceștia au fost folosiţi ca îngrăşăminte pentru agricultura intensivă. Cu toate acestea, fenomenul favorizează dezvoltarea algelor ce sufocă ecosistemul acvatic. Fenomen poartă numele de eutrofizare.
15 tone de pești au fost uciși de poluare
În cursul zilei de luni, zi considerată a fi a şaptea zi a dezastrului ecologic, oficialii regionali informau că au fost strânse între 4,5 şi 5 tone de peşte. Totuși, sâmbătă, cantitatea de peşte şi alge marine colectate era deja de 15 tone.
”Cele 15 tone de peşti morţi şi biomasă (scoase de pe ţărm) arată că acesta este cu adevărat un dezastru ecologic şi o urgenţă. Avem nevoie de ajutor imediat pentru ecosistem”, a scris pe Twitter primarul oraşului Cartagena din apropiere, Noelia Arroyo.