14.7 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Ipocrizie climatică | În ciuda declarațiilor eco, Charles Michel, președintele Consiliului European, a călătorit cu avionul privat de 700.000 de euro în 2022

În pofida numeroaselor discursuri în care se prezintă angajamentul UE de a reduce emisiile de carbon și de neutralitate climatică până în 2050, președintele Consiliului European, Charles Michel, a călătorit extrem de mult cu un avion privat, ceea ce a costat contribuabilii UE 700.000 de euro doar în 2022, conform Remix News.

Charles Michel nu ezită să zboare chiar și în locații apropiate, cum ar fi Paris și Strasbourg. Șeful UE a rezervat aceste zboruri cu Luxaviation. Aceste zboruri costă extrem de mult pentru fiecare călătorie, potrivit ziarului francez Le Monde. În plus, ele produc o cantitate enormă de CO2.

Ca urmare a zborurilor lui Michel, contribuabilii europeni au plătit 700.000 de euro anul trecut. Suma reprezintă un record pentru un președinte al Consiliului European. Predecesorii săi, Donald Tusk și Herman Van Rompuy, au cumulat sume sub 500.000 de euro, a raportat Bild.

Pe 10 și 11 martie 2022, Michel a călătorit la summitul UE de la Versailles împreună cu soția sa și 22 de membri ai personalului. Experții cred că probabil a zburat cu Airbus A320 VIP, cel mai mare avion de lux al Luxaviation.

În plus, bugetul pentru călătorii al lui Michel a fost majorat cu 27,5%, până la 2,6 milioane de euro până în 2024. Argumentul este că, din cauza războiului din Ucraina, poziția sa necesită „activitate internațională intensă”.

Charles Michel s-a poziționat ca un luptător împotriva schimbărilor climatice

Michel a plasat de multă vreme schimbările climatice în fruntea agendei UE. Totuși, faptele îl contrazic și ridică întrebări cu privire la sinceritatea convingerilor sale.

În noiembrie anul trecut, Michel a zburat cu un avion privat la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP27) din Egipt, împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În timpul discursului său după conferința privind schimbările climatice, el a spus:

„Suntem și vom rămâne campioni ai acțiunii climatice și suntem hotărâți să accelerăm ritmul schimbării. Ne angajăm să protejăm natura, oceanele și pădurile, care sunt plămânii planetei, susținând biodiversitatea și viața umană pe pământ”, spunea, în 2022, Charles Michel.

Michel a folosit avioane închiriate în 72 de călătorii, inclusiv la COP27 și la COP26 de la Glasgow.

Se pare că Michel a călătorit folosind companii aeriene comerciale în doar 18 din 112 călătorii oficiale între 2019 și decembrie 2022.

Cum răspunde Charles Michel criticilor

Charles Michel se arată deranjat de anchetele de presă care evidențiază călătoriile sale frecvente cu avionul privat.

Șeful UE a dat vina pe încercările de „destabilizare” și „intimidare”.

„Probabil că există o tentativă de destabilizare sau intimidare îndreptată împotriva mea, pe de o parte, și împotriva Consiliului, pe de altă parte”, a spus el pentru La Libre.

Acesta a vorbit și despre forțe ascunse care încearcă să dăuneze întregii UE.

„Cred că rolul sporit al Consiliului și al UE pe scena internațională ar putea îngrijora un număr de actori”, a spus Michel. Desigur, declarația a fost făcută în contextul subiectului de față.

spot_img
Latest news
știri