10.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie, 2025

Turbulențele din timpul zborurilor devin mai severe din cauza schimbărilor climatice

Pasagerii din avioane s-au confruntat cu tot mai multe turbulențe, pe fondul schimbărilor climatice tot mai accentuate, scrie Euronews.

Comparativ cu acum patru decenii, turbulențele din timpul zborurilor au crescut în intensitate, frecvență și durată în diferite regiuni ale lumii, cinlusiv în Europa.

Cercetările oamenilor de știință de la Universitatea Reading din Marea Britanie arată o creștere care este invizibilă, imprevizibilă și potențial periculoasă pentru aeronave.

Potrivit lor, creșterile sunt în concordanță cu efectele schimbărilor climatice.

„După un deceniu de cercetări care arată că schimbările climatice vor crește turbulența aerului limpede în viitor, acum avem dovezi care sugerează că această creștere a început deja”, a declarat profesorul Paul Williams, un om de știință de la Universitatea Reading.

„Ar trebui să investim în sisteme îmbunătățite de prognoză și detecție a turbulențelor. Acest lucru ar preveni ca aerul mai dur să afecteze zborurile în următoarele decenii”, a adăugat el.

Turbulențele au crescut cu 55%

Studiul dă exemplul unui zbor pe una dintre cele mai importante rute din lume, peste Oceanul Atlantic de Nord. Aceasta a înregistrat o creștere cu 55% a duratei anuale a turbulențelor severe.

În 1979, durata înregistrată a fost de 17,7 ore, în timp ce în 2020 a fost de 27,4 ore. Între timp, turbulențele moderate au crescut cu 37%, de la 70 de ore la 96,1 ore. Turbulența ușoară a crescut cu 17%.

Motivul creșterii se datorează aerului mai cald din emisiile de CO2. Acestea cresc forfecarea vântului – o schimbare bruscă a vitezei sau direcției vântului – în fluxurile cu jet.

Turbulențele reprezintă curenți de aer neregulați, iar de obicei sunt severe în zonele muntoase și în zonele cu instabilitate atmosferică. Nu există dovezi că ar putea provoca prăbușiri de avioane. Totuși, au existat cazuri de pagube însemnate la aeronave și răniri ale pasagerilor.

„Turbulența face ca zborurile să poată fi uneori periculoase. Companiile aeriene vor trebui să înceapă să se gândească la modul în care vor gestiona creșterea intensității turbulențelor”, a spus cercetătorul Mark Prosser.

„Fiecare minut suplimentar petrecut călătorind prin turbulențe crește uzura aeronavei, precum și riscul de rănire a pasagerilor și însoțitorilor de bord”, a adăugat el.

Deși s-a descoperit că SUA și Atlanticul de Nord au înregistrat cele mai mari creșteri ale turbulențelor, studiul a constatat că rutele de zbor aglomerate peste Europa, Orientul Mijlociu și Atlanticul de Sud au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative.

spot_img
Latest news
știri