Cercetătorii au folosit un model computerizat pentru a depista unde ajung cele aproximativ 16,2 bucățele de microplastice inhalate de oameni. Ceea ce au găsit este îngrijorător, conform Live Science.
În 2019, cercetătorii au estimat că până la 16,2 bucăți de microplastic intră în căile noastre respiratorii în fiecare oră. Această valoare însumează într-o săptămână cantitatea de plastic dintr-un card. Acum, cercetătorii s-au bazat pe aceste descoperiri pentru a afla cum se mișcă plasticul în sistemele noastre respiratorii.
Microplasticele sunt bucăți mici de resturi de plastic care măsoară mai puțin de 5 milimetri lungime, conform Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA). Aceste rămășițe defalcate de deșeuri industriale și bunuri de larg consum sunt imposibil de evitat. Ele pot fi găsite în ocean și în atmosferă, în apă îmbuteliată și chiar în excrementele umane.
Au existat puține studii asupra modului în care microplasticele toxice afectează sănătatea umană, în special sănătatea respiratorie. Totuși, studii recente sugerează că aceste particule minuscule ar putea prezenta probleme grave de sănătate. Acum, cercetătorii au folosit un model computerizat pentru a găsi regiunile căilor noastre respiratorii cele mai afectate de inhalarea microplasticelor. Oamenii de știință au publicat concluziile pe 13 iunie în revista Physics of Fluids.
Oamenii inhalează plasticul unui card în numai o săptămână
„Pentru prima dată, în 2022, studiile au descoperit microplastice adânc în căile respiratorii umane. Acest lucru ridică îngrijorări privind pericolele grave pentru sănătatea respiratorie”, a declarat Mohammad S. Islam, cercetător senior la Universitatea din New South Wales, Sydney.
Oamenii de știință au construit un model de computer pentru a analiza unde tins să ajungă micile bucăți de microplastic. S-au căutat, de asemenea, și locurile în care se depun.
Cercetătorii au descoperit că cele mai mari bucăți de microplastic aveau tendința de a se depune. Bucățile mai mari erau predispuse să ajungă în căile aeriene superioare, cum ar fi cavitatea nazală și partea din spate a gâtului.
Impactul total asupra sănătății al microplasticelor asupra corpului uman este încă necunoscut. Cu toate acestea, s-a dovedit că microplasticele ucid celulele umane și provoacă inflamarea intestinului. În plus, în studiile pe șoareci s-a constatat că reduc fertilitatea.
Microplasticele pot transporta, de asemenea, viruși, bacterii și alte substanțe chimice periculoase.
Cercetătorii spun că următorii lor pași vor fi să investigheze modul în care materialele plastice sunt depuse în plămâni.
„Milioane de tone de particule de microplastic au fost găsite în apă, aer și sol. Producția globală de microplastic este în creștere, iar densitatea microplasticelor din aer crește semnificativ”, a spus Islam.