22.8 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Medicul Adrian Marinescu demontează îngrijorările privitoare la distrugerea barajului Nova Kahovka: Nu există holeră în Ucraina, cum ar putea ea să ajungă în România? Beți apă îmbuteliată, consumați știri sigure

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase la Institutul ”Matei Balș” din Bucureşti, a demontat informațiile potrivit cărora te poți îmbolnăvi de holeră dacă faci baie în Marea Neagră, într-un interviu exclusiv pentru Gândul.

Holera e o boală infecțioasă acută care afectează tractul intestinal și este cauzată de bacteria Vibrio cholerae. Bacteria în cauză produce o toxină care provoacă simptome severe, cum ar fi diareea apoasă și vărsăturile. Boala duce la deshidratare rapidă și pierderea masivă a fluidelor corpului. Holera se răspândește de obicei prin consumul de apă sau alimente contaminate cu bacterii cholerae.

Boala este mai frecventă în regiunile cu igienă precară și cu acces limitat la apă potabilă curată. Holera se poate răspândi rapid în comunități cu condiții sanitare deficitare, în special în timpul epidemiilor.

Tratamentul holerei se concentrează în principal pe rehidratare. Antibioticele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a reduce severitatea simptomelor și durata bolii.

Adrian Marinescu: Nu există holeră în Ucraina, cum ar putea ea să ajungă în România? Beți apă îmbuteliată, consumați știri sănătoase

„Mergeți la mare și respectați reguli de bun-simț. La fel cum este indicat să consumați știri din surse sigure, este recomandat să beți apă din surse sigure, apă îmbuteliată. Lucruri de bun-simț cotidiene, spălați-vă pe mâini, consumați fructe de mare bine gătite. Stridii – moluște care se mănâncă doar crude – nu există în Marea Neagră. Ele pot fi doar importate din Mediterana, iar acolo nu a ajuns viitura din Ucraina, bine, n-a ajuns ea la Sulina.

Turiștii de pe litoral ar fi mai bine să fie preocupați de toxiinfecțiile alimentare, de igienă, de sursa apei de consum. Ca sfat, este bine să consumați midii de Mediterana, în Marea Neagră, o mare închisă, sunt cam multe șantiere navale. Miniul de plumb – cel care provoacă saturnismul – de exemplu, este chiar mai periculos ca holera”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

După ce barajul Nova Kahovka a fost distrus, s-au ridicat numeroase probleme privitoare la efectele care ar putea urma. Pe lângă ecocidul produs asupra oamenilor care locuiau în aval, multe voci au vorbit și despre răspâdirea anumitor boli.

De asemenea, specialiștii din Ucraina au atenționat că zona de nord a Mării Negre se va transforma într-o „groapă de gunoi și un cimitir de animale”.

spot_img
Latest news
știri