22.8 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

FOTO | Un artist a surprins efectele pe care schimbările climatice le-a produs pe Mont Blanc

Un artist a refăcut o celebăr expediție pe Mont Blanc pentru a surprinde pe pânză efectele pe care schimbările climatice le-au produs pe cel mai înalt vârf al Alpilor.

Un pictor britanic care a refăcut o expediție de acum 150 de ani pentru a documenta impactul pe care schimbările climatice le are asupra celui mai înalt munte din Europa de Vest spune că ceea ce a găsit a fost atât de sumbru încât i-a amintit de „picturile întunecate” ale lui Francisco de Goya, potrivit The Guardian.

James Hart Dyke a urcat pe partea de nord a Mont Blanc, traseul urmat în 1786 de primii alpiniști care au ajuns pe vârf. Același traseu a fost făcut în august 1873 de pictorul francez Gabriel Loppé. Acesta l-a inspirat pe Hart Dyke.

„Loppé a fost un pictor legendar al Alpilor. Vârfurile pe care le-a văzut și le-a surprins pe pânzele sale acum dispar”, a spus Hart Dyke.

„Am vrut să le imortalizez din nou. Parțial pentru a arăta daunele care au fost deja făcute și parțial pentru a împărtăși încă o privire asupra celui mai cunoscut lanț muntos al Europei înainte ca acesta să dispară pentru totdeauna”, a spus el.

În următorii câțiva ani, a spus el, niciun pictor – sau altcineva – nu va putea urca.

Ghețarii se topesc atât de repede încât, pe măsură ce traversezi, există un fel de efect de ondulare la suprafață. Acest lucru face deplasarea aproape imposibilă”, a spus el.

Schimbările climatice, efecte devastatoare în Alpi

Pe măsură ce Hart Dyke urca, pietrele se dislocau în jurul lui.

„Gheața se topește, pietrele se desprind și posibilitatea unei avalanșe este foarte mare”, a spus el.

Picturile lui Hart Dyke din Mont Blanc vor fi expuse la Londra, la Cromwell Place, South Kensington, la sfârșitul acestei luni. Alături de acestea vor fi și cele ale lui Loppé, pentru a se arăta influența schimbărilor climatice.

Printre cele 40 de picturi ale lui Hart Dyke se va număra unul intitulat Death Mask. Acesta arată vârful ghețarului, a cărui gheață a dispărut complet.

„Este negru și de rău augur și îmi amintește de lucrările întunecate ale lui Goya, care au avut și un mesaj despre devastare și declin”, a spus el.

Hart Dyke a început să picteze munți la 20 de ani, când l-a însoțit pe actualul Rege Charles într-un tur în Himalaya ca artist oficial al său.

Apoi, el a pictat și în Patagonia, munții Atlas, Scoția și Lake District. A fost încorporat în trupele britanice în Afganistan ca artist de război și în 2009 a fost artist în rezidență la MI6.

El a urcat pe Mont Blanc în iulie 2022, cu un șevalet și culori în ulei. A fost însoțit de o echipă de ghizi, un fotograf și alpiniști, inclusiv alpinismul francez Christophe Profit. Despre acesta se spune că este singura persoană capabilă să urce în prezent pe partea de nord a Mont Blanc.

spot_img
Latest news
știri