23 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Combustibil nuclear de dimensiunea semințelor. Descoperirea care va putea susține viitoarele misiuni pe Lună

Cercetătorii au dezvoltat un combustibil nuclear de dimensiunea unei semințe.

Oamenii de știință au dezvoltat o sursă de combustibil nuclear nu mai mare decât o sămânță. NASA urmează să o testeze pentru a fi utilizată în viitoarele misiuni pe Lună, conform Live Science.

Micile celule de combustibil, dezvoltate de cercetătorii de la Nuclear Futures Institute de la Universitatea Bangor din Țara Galilor, au aproximativ dimensiunea semințelor de mac, care au o lungime de aproximativ 1 milimetru. Mini peleții sunt un tip de combustibil cu particule izotrope tristructurale (TRISO), care este fabricat din uraniu, carbon și oxigen. Ele sunt înconjurate de o carcasă tare, asemănătoare ceramicii. Celulele sunt mult mai durabile și mai eficiente decât combustibilii nucleari tradiționali. Acest lucru le face perfecte pentru explorarea spațiului.

Ele sunt proiectate pentru a alimenta Micro Reactorul Space Flower Moon. Acest reactor de fuziune conceptual, de dimensiunea unei mașini, este proiectat de Rolls-Royce. Finanțarea reactorului a fost asigurată la începutul lunii martie. Acesta este un candidat principal pentru alimentarea bazelor lunare viitoare, ca parte a programului Artemis al NASA. Programul își propune să stabilească o bază permanentă pe Lună până în 2030. Cercetătorii cred peleții ar putea alimenta un singur reactor timp de până la 15 ani.

Combustibil nuclear de dimensiunea semințelor

Combustibilul nuclear a fost trimis acum la NASA pentru testare. Agenția va simula modul în care granulele nucleare abordează forțele simulate ale lansării unei rachete și dacă sunt la fel de eficiente precum susțin cercetătorii, potrivit BBC.

Sursele de energie fiabile vor fi cruciale pentru viitoarele baze lunare. Energia solară nu poate fi asigurată pe timp de noapte, când temperaturile scad sub minus 129 de grade Celsius. Vor fi necesare cantități mari de energie pentru încălzirea spațiilor de locuit și a infrastructurii vitale.

„Pe Lună și pe corpurile planetare care au zi și noapte, nu ne mai putem baza pe Soare pentru energie și, prin urmare, trebuie să proiectăm sisteme precum microreactorul mic pentru a susține viața”, a spus cercetătorul de proiect Simon Middleburgh, expert în materiale nucleare la Universitatea Bangor.

Reactoarele nucleare sunt singura opțiune actuală pentru a crea o sursă de energie fiabilă pe o perioadă atât de scurtă, a spus Middleburgh. Cu toate acestea, „combustibilul trebuie să fie extrem de robust și să supraviețuiască forțelor de lansare și apoi să fie de încredere mulți ani”, a adăugat el.

Soluție nouă de energie

Pe lângă faptul că sunt suficient de robusti pentru a supraviețui călătoriei către Lună, o atracție principală a combustibililor TRISO este faptul că sunt extrem de mici, ceea ce îi face mult mai rentabili pentru lansarea în spațiu.

Deși mini-reactorul este conceput în primul rând pentru explorarea spațiului, ar putea oferi și o sursă temporară de energie fiabilă în zonele afectate de dezastre naturale, cum ar fi cutremure, tsunami și furtuni tropicale, au spus cercetătorii.

NASA nu este singura entitate cu ochii ațintiți pe Lună. Pe 23 august, sonda spațială Chandrayaan-3 din India a aselenizat lângă polul sudic al Lunii. De asemenea, în 2021, China și Rusia au anunțat planuri de a dezvolta o bază comună pe Lună. Acest proiect a suferit un eșec, după ce landerul de aterizare Luna 25 din Rusia s-a prăbușit pe Lună luna trecută.

spot_img
Latest news
știri