3.8 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

FOTO | UE intenționează să oblige vacile să poarte măști, pentru a diminua poluarea

Se are în vedere dotarea vacilor cu măști care să transforme metanul eliminat în CO2 și vapori de apă.

Comisia Europeană intenționează să forțeze fermele să reducă poluanții. Se are în vedere chiar obligativitatea ca vacile să poarte niște măști speciale. Intenția Ursulei von der Leyen a stârnit indignare în rândul fermierilor europeni, conform Exxpress.

Comisia intenționează să înăsprească directiva privind emisiile industriale. Prin noile măsuri, fermele ar urma să producă mai puțini poluanți.

Între timp, unii membri ai Parlamentului European cred chiar că este posibil ca cele 76 de milioane de bovine din Europa să fie dotate cu măști contra emisiilor de metan, după cum relatează Welt.

Aceste măști sunt concepute pentru a transforma metanul produs de vaci în CO2 și vapori de apă.

Fermierii, însă, protestează. Ei spun că „nu poți trata animalele ca pe niște furnale“.

Măștile pentru vaci au fost concepute și inventate de Francisco Norris. Când au fost testate, s-a constatat că au realizat o reducere cu 53% a emisiilor de metan.

Măștile nu ar trebui să afecteze animalele atunci când mănâncă, rumegă, se mișcă sau interacționează cu alte animale din cireadă. Când vacile expiră, metanul curge printr-un catalizator, se oxidează și ceea ce rămâne este CO2 și vapori de apă.

UE intenționează să oblige vacile

Reprezentanții din industrie critică intențiile Comisiei Europene. Ei se tem că acest lucru va duce la o birocrație semnificativ mai mare și la costuri mai ridicate.

Pe viitor, companiile ar trebui, de asemenea, să echipeze fiecare unitate individuală cu un sistem de management de mediu pentru a putea documenta emisiile și consumul de resurse. Până acum, un astfel de sistem pentru fiecare locație era suficient. În plus, controalele ar putea întârzia drastic aprobările pentru noi fabrici.

„Dacă ar reuși Comisia, ar fi dramatic pentru multe companii”, spune Benjamin Wiechmann, expert în protecția emisiilor la Asociația Industriei Chimice. Acest lucru ar putea fi fatal, mai ales pentru companiile mai mici. „Acest lucru amenință competitivitatea Europei”, avertizează el în continuare.

Directiva privind emisiile industriale este considerată o reglementare importantă a UE pentru protecția mediului. Conform legii, peste 50.000 de instalații, inclusiv centrale electrice și rafinării, trebuie să își limiteze emisiile de poluanți precum metanul și amoniacul. Prima versiune a fost aprobată în toamna anului 2010.

După 13 ani de când această lege a fost adoptată pentru prima dată, acum urmează să fie înăsprită. Aceasta înseamnă că companii precum minele, fabricile de baterii și fermele vor fi monitorizate mai îndeaproape.

spot_img
Latest news
știri