17.2 C
București
duminică, 22 septembrie, 2024

O specie misterioasă de iguană, cu limbă portocalie, a fost descoperită în China | FOTO

În China a fost descoperită o nouă specie de iguană.

O nouă specie de iguană, cu un aspect elegant și cu o limbă portocalie, a fost descoperită în China, scrie IFL Science.

Cercetătorii s-au uitat îndeaproape la ceea ce au crezut inițial a fi o specie de iguană găsită în pădurile subtropicale veșnic verzi din China de Sud și Vietnamul de Nord.

„Din 2009 până în 2022, am efectuat o serie de sondaje pe teren în China de Sud și am colectat un număr de exemplare din complexul de specii Calotes versicolor și am constatat că populația a ceea ce credeam că este Calotes versicolor din China de Sud și Vietnamul de Nord era o nouă specie și alte două subspecii”, a spus Yong Huang, a cărei echipă a descris noua specie, într-un comunicat.

Noua specie se numește șopârla de grădină a lui Wang (Calotes wangi) după Prof. Yuezhao Wang. Acesta a fost director al Laboratorului de Cercetare a Amfibienilor și Reptilelor și Muzeului de Herpetologie.

„Calotes wangi se găsește în pădurile subtropicale veșnic verzi și pădurile musonice tropicale din sudul Chinei și nordul Vietnamului. Specia trăiește mai ales în zonele muntoase, dealurile și câmpiile de la marginea pădurilor. De asemenea, preferă terenuri arabile, terenuri cu arbuști și chiar centurile verzi urbane. Este activă la marginea pădurii, iar când se simte în pericol, se repede în tufișuri sau se urcă în copaci. Investigațiile au descoperit că specia doarme pe amurile arbuștilor”, a spus Huang.

O specie misterioasă de iguană, cu limbă portocalie, a fost descoperită în China

Folosind secvențele de ADN disponibile ale tuturor speciilor cunoscute din genul Calotes, echipa ar putea construi un arbore filogenic al Calotes wangi. Evaluările morfologice au arătat, de asemenea, că masculul adult găsit de echipa avea un cap mai mic decât alte populații de caloți din India și sudul Chinei. În plus, specia măsoară doar 9 centimetri lungime. Una dintre principalele sale caracteristici distinctive este însă prezența unei limbi portocalii strălucitoare. Iguana o folosește pentru a se hrăni cu insecte, păianjeni și alte artropode.

Pe lângă Calotes wangi, analiza genetică a relevat și alte două subspecii. E vorba de șopârla de grădină din Hainan (Calotes wangi hainanensis) și Calotes wangi wangi.

Deși echipa consideră că noile specii și subspecii nu sunt amenințate, „corpurile lor sunt folosite în scopuri medicinale și șopârlele sunt, de asemenea, mâncate”. În plus, specia se confruntă cu o fragmentare a habitatului.

spot_img
Latest news
știri