Nisipul de la Mamaia a devenit subiect de controverse și neplăceri pentru turiștii de pe litoralul românesc în anul 2021.
Este vorba despre mult prea discutata alimentare cu nisip care a avut ca scop și efect final lărgirea plajei Mamaia cu 200m.
Lărgirea plajei s-a întâmplat ca răspuns al unei tendințe de ușoară eroziune și pentru a mări suprafața utilizabilă de plajă, autoritățile luând decizia de a alimenta masiv plajele cu nisip și de a extinde sistemul de diguri de protecție pe litoralul românesc, totul la un cost uriaș de circa 800 de milioane de euro, finanțare europeană, precizează Info Clima.
De asemenea, mega-proiectul are printre obiective și adaptarea la schimbările climatice, și reducerea efectelor cauzate de fenomenele naturale, în principal de inundații și eroziune costieră.
Subiectul săptămânii: Dincolo de șezlong – Avantajele și dezavantajele alimentării cu nisip a plajei de la Mamaia
Subiectul a fost adus în discuție, în cursul acestei săptămâni, în articolul publicat pe platforma online Info Clima. Articolul poartă titlul ”Dincolo de șezlong – Avantajele și dezavantajele alimentării cu nisip a plajei de la Mamaia”, fiind scris de Florin Zăinescu.
Dr. Florin Zăinescu estecercetător, contributor InfoClima și ambasador al Mării Negre.
Continuăm să tratăm efectele și nu cauza “bolii”
În articol este precizat faptul că România deține numeroase plaje care necesită susținere artificială, precum un bolnav care este conectat continuu la aparatele care îi asigură funcțiile vitale, pentru că sursele naturale de sedimente au fost decuplate din cauza activităților antropice.
”Continuăm să tratăm efectele și nu cauzele bolii. Asta implică costuri suplimentare uriașe și efecte care pot fi indezirabile pentru turiști, precum și o vulnerabilitate în fața schimbărilor climatice dacă nu au loc intervenții de alimentare cu nisip”, a precizat Dr. Florin Zainescu .