6.7 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024
Acasă Blog Pagină 11

Animalele consumă alcool mai des decât credeam noi. Și nu doar accidental

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Există multiple povești despre animale sălbatice sau domestice care au devenit ”amețite” după ce au consumat fructe fermentate.

Cu toate acestea, consumul de etanol la alte specii decât oamenii a fost considerat până acum rar și accidental.

Totuși, acest comportament ar putea fi mult mai comun decât se credea.

Animalele consumă alcool mai frecvent decât s-a crezut până acum

Ecologiștii contestă presupunerea că animalele nu consumă alcool într-o analiză publicată în Trends in Ecology & Evolution, scrie publicația Descoperă.ro.

Aceștia susțin că etanolul este prezent natural în aproape toate ecosistemele și, cel mai probabil este consumat în mod regulat de majoritatea animalelor care se hrănesc cu fructe și nectar.

Ne îndepărtăm de această viziune antropocentrică, conform căreia etanolul este ceva ce consumă doar oamenii. Este mult mai abundent în lumea naturală decât credeam, iar majoritatea animalelor care mănâncă fructe dulci vor fi expuse la un anumit nivel de etanol”, a transmis Kimberley Hockings, ecologistă comportamentală și autoare principală a studiului, de la Universitatea din Exeter (Anglia).

Etanolul a devenit comun în ecosisteme acum circa 100 de milioane de ani

Acesta a apărut odată cu prezența plantelor cu flori care produc nectar și fructe. Prin urmare, a permis drojdiilor să inițieze fermentarea.

În prezent, alcoolul se regăsește în mod natural în aproape toate ecosistemele. Mai abundent, etanolul este prezent în regiunile tropicale.

În mod obișnuit, fructele fermentate au o concentrație de alcool de 1-2%. Totuși, fructele de palmier din Panama pot atinge până la 10.2%.

Care este motivul pentru care anumite specii aleg să fie…”amețite” ?

Animalele au evoluat cu capacitatea de a metaboliza etanolul.

Această adaptare este mai des întâlintă la mamifere și păsări care consumă fructe și nectar. Mai exact, se regăsește în special la primate și speciile de Scandentia.

Nu este clar dacă animalele consumă etanol intenționat sau incidental. Însă, alcoolul ar putea oferi beneficii, fiind o sursă de calorii și ajutând la identificarea hranei.

De asemenea, etanolul poate avea efecte medicinale, protejând ouăle și larvele anumitor specii împotriva paraziților.

Din punct de vedere cognitiv, există teorii conform cărora etanolul poate activa sistemul de endorfine și dopamină, ceea ce poate induce o stare de relaxare, crescând astfel socialitatea. Pentru a testa această teorie, ar trebui să știm cu siguranță dacă etanolul produce un răspuns fiziologic în sălbăticie”, a explicat Anna Bowland, ecologistă comportamentală și autoare a studiului, de la Universitatea din Exeter, potrivit sursei citate.

Ce să faci pentru a preveni apariția mucegaiului la hainele din șifonier. Metodele tradiționale, demontate de specialiști

apariția mucegaiului in hainele din sifonier sfaturi utile
Sursă - Unsplash

Scăderea temperaturilor ne determină să ne uităm în șifonier după haine mai graose, pe care nu le-am mai purtat de peste jumătate de an. Uneori însă, în perioada în care „uităm“ de aceste articole vestimentare, mucegaiul își face apariția în dulapuri și ne afectează hainele de iarnă într-un mod ireversibil, potrivit IFL Science.

„Apariția unui focar de mucegai poate fi devastatoare, mai ales dacă toate hainele sunt ireparabile”, a declarat Nic Shacklock, expert în mobilă și co-fondator al Online-Bedrooms.co.uk

„Este o problemă comună ce poate fi rezolvată în lunile de iarnă. Temperaturile mai reci amestecate cu căldura din interior pot duce la exces de umiditate în aer”, a precizat el.

Contracararea acestui lucru, totuși, poate fi la fel de simplă precum o plimbare pe stradă.

„Articole precum orezul și bicarbonatul de sodiu [pot] absorbi umezeala din aer”, a completat Shacklock.

bol cu orez în dulap mucegai
Sursă – Unsplash

Soluția cu orez sau bicarbonat de sodiu în șifonier, demontată

Orezul este cunoscut ca un foarte puternic absorbant e umezeală. Mulți i-au recunoscut utilitatea după ce și-au scăpat telefoanele mobile în apă. Dar dovezile experimentale sugerează că de fapt nu este deloc bun la uscarea lucrurilor.

Un studiu din 2014 realizat de grupul de consultanță DTJ a constatat că plasarea unui dispozitiv electric umed în orez este de fapt mai puțin eficientă la uscarea acestuia decât pur și simplu să nu faci nimic.

Bicarbonatul de sodiu, pe de altă parte, s-a dovedit a fi foarte bun la absorbția umidității din aer. Există o singură problemă: aceste experimente au fost efectuate în condiții de umiditate relativă de aproximativ 90%. Prin urmare, dacă șifonierul tău nu este situat într-o pădure tropicală, s-ar putea ca orezul și bicarbonatul să nu te ajute.

Deci, ce poți face pentru a-ți proteja hainele? Ei bine, gelul de siliciu absoarbe umiditatea mult mai bine decât orezul. Apoi, un dezumidifictor cu siguranță va fi mai bun decât gelul de siliciu.

Shacklock recomandă, de asemenea, realizare de orificii de aerisire în șifonier. Ele „vor ajuta la îmbunătățirea circulației aerului”, a explicat el pentru Woman and Home.

De asemenea, „vor elimina orice exces de umiditate”, a completat el.

Dar, în cele din urmă, prevenirea poate fi cel mai bun remediu.

„Având prea multe haine într-un spațiu închis poate limita circulația aerului și poate capta umezeala”, a explicat Shacklock.

„Lăsați spații între haine acolo unde este posibil și puneți restul în sertare”, a mai spus el.

Vânzările de mașini electrice continuă să scadă în România

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

România se numără printre țările care înregistrează scăderi la vânzarea de mașini electrice, informează Radio Eco Natura.

În primele zece luni ale anului au fost înmatriculate 7.943 de autoturisme full electrice, în scădere cu -27% față de perioada similară a anului trecut.

Hibridele câștigă teren

Cu toate acestea, înmatriculările de autoturisme cu propulsie hibridă au crescut cu +52%, 48.322 de unități, informează ACAROM.

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut în octombrie cu +1.4% față de octombrie 2023 și au atins un volum de 11.552 de unități.

Pe primele zece luni din 2024, înmatriculările de autoturisme noi au atins valoarea de 127.061 unități.

Este vorba despre o creștere de +4.05% față de aceeași perioada din 2023, mai transmite sursa citată.

Ce se întâmplă cu autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România

În ceea ce privește autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins în octombrie 2024 cifra de 34.449 unități, o creștere de +18.33% față de octombrie 2023.

Pe primele zece luni din 2024, înmatriculările de autoturisme second hand înmatriculate pentru prima oară în România au ajuns la valoarea de 270.548 unități, în scădere cu -0.2% față de perioada similară din 2023, respectiv 271.104 unități.

Lucrările la Banca de Alimente a Bucureștiului, aproape finalizate

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Nicușor Dan, primarul Capitalei, a anunțat că lucrările la Banca de Alimente din București au ajuns la un stadiu de 80%.

Bucureștiul va beneficia de cea mai mare Bancă de Alimente realizată de o autoritate publică din România

Într-o postare publicată pe contul de Facebook, edilul a amintit că aceasta va fi cea mai mare Bancă de Alimente realizată de o autoritate publică din România.

Complexul de servicii sociale pe care-l construiește DGASMB, situat în zona Lira-Sebastian, va avea mai multe funcțiuni:

  • Bancă de alimente;
  • Cantină socială;
  • Centru de formare profesională pentru persoane vulnerabile;
  • Un centru de informare și consiliere pentru femei;
  • Centre de zi pentru copii și adulți cu dizabilități.

Două dintre clădiri au fost, deja, finalizate

Potrivit declarațiilor oferite de Primatul Municipiului București, acest complex este format din patru clădiri. Dintre acestea, două au fost finalizate, iar două se află în curs de finalizare.

Acolo vor fi colectate, depozitate și distribuite către persoanele defavorizate alimentele donate de producători din industria alimentară și retaileri. Sunt alimente care nu mai pot fi vândute, dar sunt potrivite pentru consum. Prin această investiție, oprim risipa alimentară și intrăm în rândul orașelor europene unde acest concept funcționează cu succes de mulți ani. De asemenea, acest complex va fi și un etalon de eficiență energetică întrucât s-a optat pentru un sistem inteligent pentru iluminat și încălzire”, a mai scris primarul Nicușor Dan.

O substanță chimică extrem de comună în produsele de plastic, jucării și cosmetice afectează dramatic celulele sexuale ale viermilor și posibil și pe ale oamenilor

substanță plastic extrem de comuna face ravagii în celulele sexuale ale viermilor
Sursă - Unsplash

O substanță chimică care a fost folosită de mult timp în materialele plastice moi și flexibile, cum ar fi PVC-ul, ar putea afecta celulele sexuale ale unor animale. Noua cercetare arată că și oamenii ar putea să fie afectați de această substanță, potrivit Science Alert.

Este vorba de benzil butil ftalat (BBP). Anterior, ea a fost detectată în probele de urină umană, material seminal, sânge, lapte materin și lichi amniotic. Oamenii de știință au expus viermii la aceeași cantitate descoperită în celulele umane.

Viermii au metabolizat aceleași niveluri preocum oamenii. Cercetătorii au observat că substanța chimică din plastic a avut un efect negativ devastator asupra celulelor sexuale ale viermilor. Aceasta a afectat dramatic inclusiv ADN-ul acestora.

O substanță chimică extrem de comună în materialele plastice poate afectează dramatic celulele sexuale ale viermilor și posibil chiar ale oamenilor

BBP a fost și încă este utilizat în podele și mobilier, mingi, jucării și cosmetice.

În SUA, substanța este în mare parte interzisă, dar Canada și Uniunea Europeană o restricționează doar în anumite concentrații. Jucăriile și cosmeticele sunt printre produsele unde BBP este adesea limitată. Dar ce facem cu restul produselor, precum mobilierul, parchetul și alte produse.

„Fie că sunt aplicate local, pulverizate sau consumate, diferitele utilizări ale produselor care conțin BBP introduc trei căi principale de expunere pentru oameni: absorbția dermică, inhalarea și ingerarea”, scriu autorii.

Efecte devastatoare asupra celulelor sexuale ale viermilor

Se știe de multă vreme despre BBP că perturbă sistemul endocrin. Cercetătorii au expus viermii la doze de BBP de 1, 10, 100 și 500 de micrometri. Ei au analizat mai atent impactul avut asupra celulelor sexuale ale viermilor folosind spectrometria de masă și secvențierea ARN.

De-a lungul celulelor, au existat rupturi crescute la nivelul ADN-ului dublu catenar. Au existat și defecte în meioză (diviziunea celulară care reduce cromozomii din celulele sexuale). Segregarea cromozomilor a fost inexactă, ceea ce poate duce la ca descendenții să aibă un număr anormal de cromozomi.

Concluziile studiului arată că BBP provoacă daune uriașe prin stres oxidativ. De cealaltă parte, scutul de antioxidanți la organismului nu poate ține pasul în neutralizarea toxinei. Cercetătorii descriu daunele ca un adevărat carnagiu antioxidat, care rupe efectiv celulele organismului.

În gonade, unde se formează ovule și spermatozoizi, acest lucru poate avea consecințe foarte grave pentru următoarea generație.

Fântâna Trevi din Roma, transformată temporar în ”Piscina Trevi” pentru turiști

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Turiștii care ajung în această perioadă la Fântâna Trevi din Roma ca să arunce, conform tradiției, monede, trebuie să se mulțumească să-și arunce banii într-un mic bazin.

Acesta a fost instalat special pentru a permite turiștilor să efectueze acest ritual, în timp ce monumentul este supus unor lucrări de întreținere, scrie The Guardian, citat de Mediafax.

Fântâna a fost golită de apă și izolată la începutul lunii octombrie, fiind supusă unor lucrări în valoare de 300 000 de euro

Planul prevede, de asemenea, construirea unei pasarele care va permite vizitatorilor să privească mai îndeaproape monumentul.

Aceasta va fi utilizată ca o modalitate prin care autoritățile să monitorizeze fluxul de turiști înainte de introducerea unei taxe de acces de 2 euro.

Inițiativa de înlocuire a fântânii a stârnit ironie pe rețelele de socializare, unii redenumind fântâna ”Piscina Trevi”.

Imaginează-ți că ai zburat 14 ore pentru a vedea fântâna Trevi și în schimb ai găsit o piscină municipală”, a transmis un comentator.

Fântâna Trevi este vizitată de patru milioane de persoane în fiecare an

Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mării. Acesta se află într-un car de luptă ce are forma unei scoici, tras de doi căluți de mare. Unul dintre cai este nărăvaș, iar celălalt este calm și supus. Aceștia simbolizează dispoziția fluctuantă a mării.

La dreapta lui Neptun se găsește o statuie ce reprezintă abundența, iar cea din stânga reprezintă sănătatea perfectă. Deasupra sculpturilor se găsesc basoreliefuri, unul din ele înfațișând-o pe Agripa, fata dupa care a fost denumit apeductul.

Apa de pe fundul fântânii reprezinta marea. Legenda spune că cel ce aruncă o monedă în apa se va întoarce la Roma. Această monedă trebuie aruncată peste umăr, cu spatele la fântână.

Monedele aruncate în Trevi însumează aproximativ 1.5 milioane de euro în fiecare an, bani care ajung la o organizație caritabilă.

Ce face Finlanda pentru a conserva zăpada pe pârtii în fața schimbărilor climatice? Metoda ingenioasă, cu rădăcini arhaice inclusiv în România, a fost exportată și în alte țări

Sursă - Unsplash

Înainte de apariția frigiderelor și congelatoarelor, locuitorii din Finlanda luau un sloi de gheață dintr-un râu sau dintr-un lac, îl îmbrăcau într-un strat gros de rumeguș și îl băgau în pivniță pentru a avea gheață tot anul și a-și ține produsele la rece, potrivit The Guardian.

O practică similară putea fi întâlnită și în România. Până spre jumătatea secolului trecut, în țara noastră existau ghețării, unde produsele erau ținute la rece.

Încălzirea globală din ultimele decenii a făcut ca iernile să nu mai fie ce erau odată. Iernile mai scurte și mai imprevizibile cauzează o topire mai rapidă a zăpezii de pe pârtii. Dar finlandezii și-au amintit de tradiția de conservare a gheții și încearcă acum să o aplice în cazul pârtiilor.

În Finalnda, conservarea gheții poartă denumirea de jään säilöminen. Acum este prezentată ca o modalitate de a salva stațiunile de schi aflate la altitudine joasă și medie din Europa.

Ce face Finalnda pentru a conserva zăpada pe pârtii în fața încălzirii globale

De zeci de ani, finlandezii au folosit rumeguș pentru a conserva zăpada, inclusiv pentru sporturile de iarnă. Recent, ei au implementat covorașe din polistiren extrudat, ca un înlocuitor pentru tradiționalul rumeguș, pentru a proteja pârtiile. Materialul e folosit în izolarea locuințelor în țările nordice. Durabilitatea sa este de peste 20 de ani.

Covorașele sunt folosite în stațiunile de schi din Finlanda de câțiva ani, dar acum este pentru prima dată când dezvoltatorii săi, compania finlandeză Snow Secure, au furnizat tehnologia în afara Finlandei.

Este folosit în Tromsø Alpinpark din Krokelvdalen, Norvegia, și Saas-Fee, Elveția. Din 2025 se va utiliza și în Sierra Nevada din Spania, Tyrol Basin din Wisconsin și Ski Apache din New Mexico.

La sfârșitul fiecărui sezon de iarnă, zăpada rămasă pe pârtii va fi colectată. Aceasta se depozitează pentru a fi utilizată la începutul viitorului sezon rece.

„Începutul sezonului a devenit foarte imprevizibil din cauza schimbărilor climatice, a zis Antti Lauslahti, CEO-ul Snow Secure.

În Helsinki, durata medie a sezonului cu zăpadă între 1991 și 2020 a fost de 97 de zile. Dar în 2019, sezonul de zăpadă a durat doar patru zile.

Președintele ANRE: ”România atinge un nou prag în tranziția energetică”

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Președintele ANRE, George Sergiu Niculescu, a anunțat că, la sfârșitul lunii august, pragul de 2.000 MW de capacitate instalată în rețea de către prosumatori a fost depășit, marcând un nou record în sectorul energiei din România.

Într-o postare pe o rețea de socializare el susține că acest lucru demonstrează că din ce în ce mai mulți români vor să devină prosumatori și să își producă singuri energia pe care o consumă pentru a-și reduce substanțial cheltuielile cu utilitățile pe care le au în gospodării, conform Rador.

Prin programul ‘Casa verde fotovoltaice’, derulat de Administrația fondului pentru mediu, românii care vor să devină prosumatori primesc de la stat o finanțare de 30.000 de lei

Conform anunțului președintelui ANRE, George Sergiu Niculescu, prin programul ”Casa verde fotovoltaice”, derulat de Administrația fondului pentru mediu, românii care vor să devină prosumatori primesc de la stat o finanțare de 30.000 de lei pentru montarea panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare a energiei electrice, iar fondurile se epuizează rapid la fiecare sesiune de înscriere.

Președintele ANRE: ”Împreună, construim un viitor mai puternic și mai curat”

România atinge un nou prag în tranziția energetică: începând cu data de 1 septembrie 2024, avem peste 166.000 de prosumatori și 2.060 MW instalați. Această capacitate e o dovadă că mii de români contribuie activ la un viitor energetic mai verde. Felicitări tuturor prosumatorilor. Împreună, construim un viitor mai puternic și mai curat”, a transmis Niculescu pe contul de Facebook.

Britanicilor li se cere să nu mai consume atâta carne și lapte, pentru a combate schimbările climatice

britanicilor li se cere să nu mai mănânce atâta carne și lapte pentru a combate poluarea
Sursă - Unsplash

Britanicilor li se cere să-și schimbe dieta pentru a contribui la scăderea emisiilor. Reducerea consumului de carne și lapte este una dintre recomandările specialiștilor, potrivit The Telegraph.

Reducerea cu 50% a consumului de carne și lapte ar contribui decisiv la obiectivele Zero Net ale Marii Britanii. Acest lucru a fost enunțat de Comitetul pentru Schimbări Climatice. Ca alternativă, oamenii ar trebui să se îndrepte către opțiuni pe bază de plante.

Propunerile fac parte din noile obiective Zero Net care au fost recomandate lui Ed Miliband, secretarul pentru Energie. El a primit o scrisoare din partea Comitetului pentru Schimbări Climatice în care i se aduce la cunoștință faptul că emisiile de CO2 ar trebui să scadă cu 81% până în 2035, comparativ cu anul de referință 1990. Scăderea ar echivala cu reducerea cu 200 de milioane de tone a emisiilor de CO2. În prezent, acestea sunt de 384 de milioane de tone.

Britanicilor li se cere să nu mai consume atâta carne și lapte

Potrivit lui Piers Forster, președintele CCCn convingerea britanicilor să-și schimbe dieta ar avea un rol determinant în atingerea dezideratelor. El nu a precizat totuși care ar fi modalitățile prin care s-ar reduce consumul de carne. Acestea ar putea însă să implice reducerea subvențiilor pentru animale, impozitarea produselor din carne și restricționarea publicității.

Comitetul a îndemnat Guvernul să reducă efectivele de animale, în special ovine și bovine. Metanul produs de aceste animale este o cauză cheie a schimbărilor climatice.

Regatul Unit are puțin sub 10 milioane de vite și aproximativ 32 de milioane de oi.

„Cantitățile de metan produse de agricultură sunt mici în comparație cu emisiile din transport și din alte sectoare. Aceste reguli și reglementări devastează sectorul, împreună cu capacitatea Regatului Unit de a-și produce propria hran”, a zis David Handley de la Farmers for Action, care deține 500 de oi și 100 de bovine la ferma sa din Monmouthshire.

Motivul incredibil pentru care americanii din Generația Baby Boomers sunt mai sănătoși

motivul incredibil pentru care cei din generația baby boomers sunt mai sănătoși
Sursă- Freepik

Toate recomandările spun că bebelușii, până la vârsta de 2 ani, nu ar trebui să consume zaharuri adăugate. Majoritatea mămicilor nu țin însă cont de aceste recomandări. În plus, copiii consumă zilnic alimente sau băuturi îndulcite. O echipă condusă de Tadeja Gracner, de la Universitatea din California de Sud, a folosit informațiile generate de un experiment natural care a avut loc la scurt timp după cel de-al Doilea Război Mondial, când, de la sfârșitul conflictului și până în 1953, zahărul a fost raționalizat, inclusiv pentru copiii și femeile însărcinate. Perioada coincide cu apariția celebrei generații Baby Boomers, potrivit El Pais.

S-au folosit informații dintr-o biobancă de la 60.183 de cetățeni născuți între 1951 și 1956. Încheierea raționalizării zahărului a avut loc în 1953. Practic au fost comparația cei născuți înainte și după această dată.

Înainte de 1953, adulții puteau consuma maxim 40 de grame, iar copiii deloc.

Simultan, o altă cercetare din prezent a arătat că, de-a lungul anilor, eliminarea zahărului din alimentație în primele 1.000 de zile de viață a redus riscul de a dezvolta diabet și hipertensiune în timpul vieții cu aproximativ 35%, respectiv 20% și a întârziat debutul acestor boli cu aproximativ 4 și 2 ani. Efectul a fost mai puternic pentru cei ale căror mame n au consumat zahăr când au fost însărcinate.

Motivul incredibil pentru care americanii din Generația Baby Boomers sunt mai sănătoși

Legătura descoperită în noul studiu întărește motivele pentru a recomanda limitarea consumului de zahăr în primii doi ani de viață.

„Descoperirile noastre privind efectul zahărului în uter coincid cu rezultatele studiilor pe animale. Acestea arată că dietele bogate în zahăr în timpul sarcinii cresc factorii de risc pentru diabetul de tip 2 și hipertensiunea arterială. Studiile pe oameni demonstrează o asociere între o dietă bogată în zahăr în timpul sarcinii și alăptării și riscul de obezitate la copil”, scriu Gracner și colegii.

O altă ipoteză susține că zahărul ingerat în primii ani de viață ne influențează pentru totdeauna pofta de dulce. În prezent, aproximativ 70% dintre produsele pentru copii au zaharuri adăugate, fie că sunt băuturi, lapte sau alte alimente.

Studiul a mai constatat că raționalizarea zahărului a redus riscul de obezitate la Baby Boomers. Această afecțiune crește riscul de boli cardiace și metabolice.

„Rezultatele noastre contribuie la această dezbatere prin corelarea zahărului cu sănătatea. Ele subliniază importanța dietei în primii ani pentru a gestiona riscul de boli metabolice pe termen lung”, conchide Gracner.