-0.7 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

Castorii fac prăpăd în Arctica. Rozătoarele au migrat ca urmare a schimbărilor climatice

Un fenomen îngrijorător are loc în Arctica, acolo unde castorii au migrat ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om.

Castorii au migrat până în Alaska și nordul Canadei, din cauza schimbărilor climatice, scrie The Guardian.

Iazurile cu castori ar putea exacerba încălzirea în Arctica, spun acum cercetătorii. Pârâurile din vestul Alaska nu au mai arătat niciodată așa. Într-o fotografie aeriană din anii 1980, un astfel de pârâu era extrem de îngust. În imaginile satelitare din prezent, acesta e înțesat cu zeci de pete negre. Iazuri după iazuri, la zeci de metri unul de celălalt.

Este o transformare care are loc în Arctica, rezultat al ingineriei peisagistice la o scară impresionantă. Dar acesta nu este un efort uman de a remodela lumea. Este opera castorului nord-american și nu există niciun semn că se va opri.

Numărul total de castori este departe de a fi cunoscut, dar iazurile pe care le creează sunt greu de ratat. Numai în tundra arctică din Alaska, numărul iazurilor de castori de pe pâraie s-a dublat la cel puțin 12.000 în ultimii 20 de ani.

„Ceea ce se întâmplă aici se întâmplă la scară uriașă”, spune Ken Tape, ecologist la Universitatea din Alaska, Fairbanks. El ține sub observație afluxul de castori în regiunea nordică.

Sursă – Unsplash

Castori în Arctica. Cum a fost posibil

Încălzirea globală a determinat creșterea de arbuști în tundra arctică. Iarna aspră este mai scurtă și există mai multă apă care curge liber în lunile cele mai reci. În loc să doboare copaci pentru barajele lor, castorii îi construiesc din arbuștii din jur. Ei creează iazuri adânci în care se pot adăposti de prădători.

Noii sosiți provoacă multe pagube. Pentru unele comunități, râurile și pâraiele merg în paralel cu drumurile. Acum, barajele constituie se suprapun pe acestea. Pe măsură ce structurile se înmulțesc, mai mult teren este inundat și pe cale de consecință, în aval există mai puțin apă de băut. Dar există și alte efecte, mai puțin vizibile. Animalele participă la o buclă de feedback. Mai întâi, schimbările climatice oferă mediul castorilor. Aceștia construiesc iazuri care duc la o încălzire suplimentară. Acest al doilea lucru atrage și mai mulți castori.

Iazurile de castori sunt noi corpuri de apă care acoperă permafrostul. Deoarece apa este caldă – relativ vorbind – ea dezgheță pământul dur, care eliberează în mod corespunzător metan. Acesta este unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră.

Sursă – Unsplash

Schimbările climatice, exagerbate de castorii din Arctica

Oamenii de știință au acum dovezi că acest lucru se întâmplă. Tape și colegii săi au localizat iazuri de castori în zona inferioară a bazinului râului Noatak din nord-vestul Alaska. Apoi au analizat imagini în infraroșu capturate de avioanele NASA care zboară deasupra regiunii. Suprapunerea celor două a scos la iveală o legătură clară între iazurile de castori și punctele fierbinți de metan care se întindeau pe zeci de metri în jurul acestora.

„Transformarea acestor fluxuri este un feedback pozitiv care accelerează efectele schimbărilor climatice. Acest lucru este îngrijorător”, spune Tape. „Ei (n.r. castorii) o accelerează în fiecare dintre aceste puncte.”, a adăugat el.

Deoarece imaginile NASA oferă doar o imagine în timp, cercetătorii vor pleca anul viitor pentru a măsura metanul de pe sol. Cu mai multe măsurători, ei speră să înțeleagă cum variază emisiile în funcție de vârsta iazurilor de castori.

Alaska nu este singura regiune pe care oamenii de știință o urmăresc. Castorii sunt în mișcare și în nordul Canadei. Acolo, crearea de iazuri peste permafrost va avea un efect similar. „Amploarea problemei în ceea ce privește spațiul și numărul este uriașă”, spune Tape.

spot_img
Latest news
știri