18.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie, 2024

Schimbările climatice, risc uriaș asupra securității alimentare. Posibil un viitor distopic „cu adevărat terifiant” al foametei și al suferinței

Aprovizionarea globală cu alimente se află sub impactul continuu al schimbprilor climatie, iar un colaps al culturilor poate perturba puternic distribuția mâncării la nivel planetar.

Schimbăile climatice par să afecteze aprovizionarea globală cu alimente. Riscurile colapsului recoltei în mai multe coșuri globale au fost subestimate, potrivit unui studiu. Cercetătorii au spus că ar trebui să fie o „avertizare” cu privire la amenințarea pe care o reprezintă schimbările climatice pentru sistemele noastre alimentare, conform Science Alert.

În noua lucrare publicată în Nature Communications, cercetătorii din Statele Unite și Germania au analizat probabilitatea ca mai multe regiuni majore producătoare de alimente să poată suferi simultan randamente scăzute.

Aceste evenimente pot duce la creșteri ale prețurilor, la insecuritate alimentară și chiar la tulburări civile.

Prin „creșterea concentrației de gaze cu efect de seră, intrăm în această apă neexploatată în care ne străduim să avem cu adevărat o idee exactă cu ce tipuri de extreme ne vom confrunta”, a spus autorul principal Kai Kornhuber, cercetător la Universitatea Columbia și Consiliul German pentru Relații Externe, pentru AFP.

„Arătăm că aceste tipuri de evenimente sunt într-adevăr în mare măsură subestimate”, a adăugat el.

Studiul a analizat datele de observație și modele climatice între 1960 și 2014. Ulterior, s-au făcut proiecții pentru 2045 până în 2099.

Cercetătorii au analizat inițial impactul curenților de aer care influențează modelele meteorologice în multe regiuni producătoare de culturi.

Ei au descoperit că o „șerpuire puternică” a acestor curenți, care curge în forme de valuri mari, are un impact deosebit de semnificativ asupra regiunilor agricole cheie din America de Nord, Europa de Est și Asia de Est. Impactul acestora reduce recoltele cu până la 7%.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că acest lucru a fost legat de colapsurile simultane ale recoltei în trecut.

Schimbările climatice, riscuri pentru securitatea alimentară

Un exemplu a fost în 2010, când fluctuațiile curenților au fost legate atât de căldura extremă în anumite părți ale Rusiei, cât și de inundațiile devastatoare din Pakistan. Acestea au afectat ambele recolte, a spus Kornhuber.

Studiul a analizat, de asemenea, cât de bine evaluează modelele computerizate aceste riscuri. S-a constatat că ele subestimează amploarea extremelor pe care curenții le produc la sol.

Kornhuber a spus că studiul ar trebui să fie „un semnal de alarmă în ceea ce privește incertitudinile noastre” cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra sectorului alimentar.

„Trebuie să fim pregătiți pentru aceste tipuri de riscuri climatice complexe în viitor. Modelele în acest moment par să nu surprindă acest lucru”, a spus el.

Luni, șeful Națiunilor Unite pentru drepturile omului, Volker Turk, a avertizat despre un viitor distopic „cu adevărat terifiant” al foametei și al suferinței. El a explicat că extremele cauzate de schimbările climatice afectează culturile, animalele și ecosistemele cruciale.

Turk a spus că peste 828 de milioane de oameni s-au confruntat cu foametea în 2021. Potrivit acestuia, schimbările climatice ar putea crește numărul cu 80 de milioane până la mijlocul secolului. El i-a criticat pe liderii mondiali pentru gândirea pe termen scurt.

spot_img
Latest news
știri