Anxietatea ecologică reprezintă o afecțiune ce devine tot mai întâlnită în rândul populației, odată cu accentuarea schimbărilor climatice, conform Digi24.
Această problemă apare atunci când ne sunt expuse imagini cu impact emoțional, cum ar fi dezastrele naturale. Afecțiunea apare indiferent dacă acestea sunt auzite, citite sau văzute.
Potrivit psihologilor, oamenii sunt afectați din cauza lipsei de siguranță pe care o resimt când intră în contact cu astfel de informații.
Printre cei mai afectați de anxietate ecologică se numără oamenii care au copii. Conform UNICEF, aproape toți copiii din lume sunt supuși riscului de a trece printr-un dezastru ecologic de-a lungul vieții lor.
În plus, 50% din ei trăiesc într-una dintre cele 33 de țări catalogate ca fiind cu risc extrem de crescut.
Anxietatea ecologică. Tot mai mulți oameni ajung la psiholog
Totodată, activiștii de mediu atrag atenția asupra problemelor din ultimii ani, care favorizează apariția acestei afecțuni.
„Pericolul vine din ce în ce mai mult asupra noastră. Vedem că am avut temperaturi de 20 de grade în luna ianuarie, vedem că toată vara trecută ploile au fost inexistente și agricultura a suferit. Din aceste cauze nu suferă doar oamenii, suferă tot ecosistemul”, a spus Valentin Krancevik, activist de mediu.
Ca urmare, mulți oameni apelează la ajutorul psihologului.
„În ultima perioadă, eco-anxietatea este generată de foarte mulți stimuli. În cazul nostru este vorba despre cutremure. Ele reprezintă o teamă aproape generală a persoanelor care locuiesc în orașe aglomerate și în clădiri înalte. De asemenea, există teama alimentației nesănătoase și teama de inundații”, a declarat, pentru Digi24, psihologul Keren Rosner.
„Eco-stresul e în ultimul timp tot mai des întâlnit, pentru că realitatea ne confirmă că sunt foarte multe schimbări, iar oamenii se simt neputincioși. Sfatul meu este ca fiecare să se orienteze către ce vrea să facă, cum să-și aranjeze viața și mai puțin să țină cont de aceste temeri”, a mai adăugat ea.