Tehnologia de eliminare a CO2 din atmosferă, a gazului cu efect de seră care duce la încălzirea globală, trebuie intensificată de urgență, spun experții de vârf în climă într-un nou raport, conform BBC.
Oamenii de știință spun că reducerile mari ale emisiilor de dioxid de carbon nu vor fi suficiente pentru a limita încălzirea globală.
În plus, natura de una singură nu va putea îndepărta gazele cu efect de seră.
CO2 este cel mai important gaz care încălzește planeta și este emis atunci când combustibilii fosili precum gazul și petrolul sunt arși.
„Pentru a limita încălzirea la 2°C sau mai puțin, trebuie să accelerăm reducerea emisiilor.
Dar concluziile acestui raport sunt clare: trebuie să creștem și eliminarea carbonului”, spune autorul principal al raportului, Dr. Steve Smith de la Universitatea Oxford.
Potrivit acestuia, „apar multe metode noi cu potențial”.
Proces îndelungat pentru a se ajunge la Net-Zero
Există un consens în rândul oamenilor de știință că lumea se încălzește în primul rând deoarece emisiile de CO2 (estimate la 33 de miliarde de tone în 2021) depășesc cu mult cantitatea care este eliminată (acest raport sugerează două miliarde de tone pe an).
Până când emisiile și absorbțiile vor fi echilibrate, așa-numitul „Net-Zero”, se preconizează că temperaturile globale vor crește.
Cele mai recente rapoarte climatice ale ONU spun că pentru a atinge pe deplin „Net-Zero” va trebui să existe o anumită eliminare a CO2, așa-numitele „emisii negative”, pentru a compensa sectoarele care nu se pot decarboniza cu ușurință.
În prezent, aproape toată eliminarea CO2 din lume are loc prin procese naturale.
Cu toate aceste, există limite pentru aportul pe care îl poate aduce natura.
De exemplu, unele scenarii optimiste sugerează că eliminarea naturală a CO2 ar putea fi dublată până în 2050, dar cifra rămâne una mică în comparație cu emisiile, aceasta fiind de doar aproximativ 4 miliarde de tone de CO2 pe an.
Încălzirea globală. Soluții tehnologice pentru eliminarea dioxidului de carbon
Acest nou raport, intitulat „Starea eliminării dioxidului de carbon”, spune că pentru a restricționa și reduce temperaturile globale în viitor, trebuie să existe acum investiții în dezvoltarea de soluții tehnologice.
Metodele prezentate în raport sunt toate destul de noi și se află în diferite etape de dezvoltare și implementare.
Cu toate acestea, ele reprezintă în prezent doar o mică parte din eliminarea CO2 din lume.
Una dintre metode este cunoscută sub numele de BECCS și implică încorporarea captării CO2 în generarea de energie electrică pe bază de biomasă, în care materia organică, cum ar fi peleții de lemn, e arsă pentru a produce energie.
Alte opțiuni includ:
- instalații uriașe în care carbonul este extras din aer și depozitat în pământ;
- utilizarea cărbunelui tratat special (biochar) care blochează carbonul;
- „degradarea îmbunătățită a rocii“, un proces care urmărește să accelereze degradarea naturală a rocii în timpul căreia dioxidul de carbon reacționează cu rocile.
Astfel, CO2 este îndepărtat din atmosferă și transformat în bicarbonați și/sau carbonați.
Totuși, utilizarea tehnologiilor de eliminare a CO2 nu este lipsită de critici.
Unii activiști de mediu se îndoiesc că soluțiile pot fi rentabile și se tem că pot reprezenta o scuză pentru a amâna și întârzia tranziția de la utilizarea combustibililor fosili.
Acest raport subliniază că eliminarea CO2 nu ar trebui văzută ca un „glonț de argint” pentru a combate schimbările climatice, dar atingerea obiectivelor climatice ale ONU va necesita tehnologie, precum și aport din partea naturii pentru a reduce nivelul gazelor cu efect de seră.
Toate acestea presupun că emisiile globale de dixoid de carbon de la arderea combustibililor fosili vor scădea rapid, așa cum s-a promis la numeroase summit-uri climatice.
Până în prezent, însă, emisiile anuale nu au înregistrat încă o tendință de scădere.