16.2 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

Nivelul mării va crește cu peste 1 metru din cauza topirii calotei glaciare din Groenlanda

Schimbările climatice, a căror cauză este activitatea umană, sunt din ce în ce mai amenințătoare

Potrivit unui nou studiu, topirea calotei glaciare din Groenlanda ar putea contribui cu peste un metru la creșterea nivelului mării, în cazul în care obiectivele climatice globale nu sunt respectate.

Aceste concluzii au fost prezentate într-un articol publicat în revista Nature de către un consorțiu internațional de cercetători, transmite Agerpres.

Omenirea încă mai poate preveni dezintegrarea ghețarilor

Cu toate acestea, cercetarea indică faptul că este încă posibil să se prevină dezintegrarea calotei glaciare, dar acest lucru necesită o inversare a schimbărilor climatice și aducerea lor la niveluri considerate mai sigure.

Schimbările climatice, a căror cauză este activitatea umană, conduc la topirea ghețarilor și a calotelor polare, iar regiunea Arctică se încălzește mai rapid decât media globală.

Se estimează că topirea calotei glaciare din Groenlanda, a doua ca mărime din lume după Antarctica, a contribuit cu peste 20% la creșterea nivelului mării observată începând din 2002

Studiul sugerează că pierderi semnificative la nivelul calotelor glaciare pot fi anticipate în cazul în care temperaturile medii globale cresc cu 1.7-2.3 grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială.

Un astfel de scenariu ar risca să provoace ”un punct fără întoarcere” ce ar duce la topirea aproape completă a calotei glaciare din Groenlanda pe durata a sute sau mii de ani şi care ar putea creşte nivelul oceanelor cu şapte metri, redesenând astfel harta lumii.

Dacă pragul de creştere termică va fi menţinut sub 1.5 grade Celsius, s-ar putea atenua topirea gheţii şi creşterea nivelului mării, în funcţie de amploarea şi de durata creşterii temperaturilor globale actuale.

Latest news
știri