Oceanele lumii au doborât noi recorduri de temperatură, cu noi maxime timp de mai bine de o lună. Urmare acestui fapt, cercetătorii susțin că Pământul a atins „un teritoriu neexplorat” în timpul crizei climatice, conform The Guardian.
Oamenii de știință consideră o anomalie inexplicabilă creșterea temperaturii apei oceanice din ultima lună. Datele culese de Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere din SUA (NOAA), cunoscută sub numele de seria OISST (Optimum Interpolation Sea Surface Temperature), culese de sateliți și geamanduri, au arătat temperaturi mai ridicate decât în orice an precedent în ultimele 42 de zile din acest an. Măsurătorile se fac din 1981.
Chiar dacă se așteaptă evenimentul El Niño, cercetătorii spun că nu este responsabil pentru această creștere. Anomalia are loc într-o perioadă a anului în care temperaturile oceanelor sunt în mod normal în scădere față de vârfurile anuale din martie și aprilie.
Despre acest lucru a vorbit profesorul Mike Meredith de la British Antarctic Survey:
„Acest lucru i-a făcut pe oameni de știință să se scarpine în cap. Faptul că se încălzește atât este o adevărată surpriză și ceva îngrijorător. Ar putea fi ceva de scurtă durată sau ar putea fi începutul a ceva mult mai serios”, a spus el.
Oceanele lumii, de interes pentru cercetători
Există mai multe motive pentru care încălzirea oceanelor reprezintă un interes pentru cercetători. Apa marină ocupă mai mult spațiu la temperaturi ridicate, accelerând creșterea nivelului mării. În plus, mai caldă de la poli accelerează topirea calotelor glaciare. Temperaturile mai calde pot fi, de asemenea, problematice pentru ecosistemele marine. Unor specii le poate fi imposibil să se adapteze la ape mai calde, în special coralii.
Unii cercetători se tem că încălzirea rapidă ar putea fi un semn al progresului crizei climatice într-un ritm mai rapid decât se anticipa. Oceanele au acționat ca un fel de tampon global pentru criza climatică în ultimele decenii, atât prin absorbția unor cantități mari de dioxid de carbon. De asemenea, oceanele au stocat aproximativ 90% din excesul de energie și căldură creat de om. Astfel, oceanul planetar a mai atenuat din efectele încălzirii globale asupra pământului.
„Rata [creșterii temperaturii] este mai puternică decât ar prezice modelele climatice”, a spus Meredith.
„Motivul de îngrijorare este că, dacă va continua, acest lucru va fi cu mult înaintea curbei climatice [prevăzute] pentru ocean. Dar nu știm încă dacă asta se va întâmpla”, a adăugat el.
A fost depășit maximul din 2016
Primul semnal a fost dat acum câteva săptămâni. Cercetătorii au avertizat la începutul lunii aprilie că datele preliminare de la NOAA au arătat că temperatura medie la suprafața oceanului a fost de 21,1°C. Valoarea a depășit maximul anterior de 21°C din 2016.
„Traiectoria actuală pare că s-au doborât recordurile anterioare”, a spus profesorul Matthew England, climatolog la Universitatea din New South Wales.
De la începutul lunii aprilie, temperaturile au variat ușor de la o zi la alta, dar au arătat puține semne de scădere. , Potrivit lui, Ben Webber, lector în știința climei la Universitatea din East Anglia, acest lucru reprezintă „o anomalie”.
„Ceea ce vedem este foarte neobișnuit”, a spus el.
„Acest lucru se îndreaptă într-o direcție fără precedent și ar putea să ne ducă pe un teritoriu neexplorat”, a adăugat profesorul.
O nouă normalitate
Și Simon Good, expert în observarea oceanelor la Met Office din Marea Britanie, a venit cu precizări privitoare la această „anomalie”:
„În ultimii trei ani, Pacificul tropical a fost în faza opusă. a Niña a adus condiții mai răcoroase. Având în vedere potențialul ridicat pentru combinarea cu El Niño, ne putem aștepta ca temperaturile de la suprafața mării să crească temporar și mai mult”, a spus el.
Ar fi „un efect secundar pentru temperatura globală în ansamblu”, a adăugat expertul.
Potrivit lui Mark Maslin, profesor la University College din Londra, criza climatică se petrece sub ochii noștri.
„Oamenii de știință din climă au fost șocați de evenimentele meteorologice extreme din 2021”, a spus el.
„Mulți au sperat că acesta a fost doar un an extrem. Evenimentele au continuat în 2022 și acum se petrec și în 2023. Se pare că ne-am mutat la un sistem climatic mai cald, cu evenimente climatice extreme frecvente și temperaturi record. Acestea sunt noua normalitate. Este greu de înțeles cum poate cineva nega faptul că schimbările climatice au loc și au efecte devastatoare în întreaga lume”, a conchis acesta.