3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie, 2024

Peste 5.000 de specii marine complet necunoscute științei, descoperite în Pacific, sunt amenințate de „revoluția bateriilor”

Un total de 5.578 de specii marine diferite, dintre care aproximativ 90% necunoscute de știință, au fost găsite în adâncurile Oceanului Pacific într-un viitor punct de exploatare a minralelor rare, conform IFL Science.

Descoperirea a venit de la o echipă internațională de oameni de știință care a cercetat recent o zonă de mare. Suprafața acesteia este de 6 milioane de kilometri pătrați și este cunoscută sub numele de Zona Clarion-Clipperton (CCZ). Ea se întinde din Mexic până la Hawaii.

Cercetîtorii au găsit specii de castraveți de mare, nematode, bureți carnivori, viermi, artropode și echinoderme asemănătoare aricilor de mare.

În mod remarcabil, aproape toate sunt unice. Cercetătorii estimează că doar șase specii au fost identificate în altă parte a lumii.

„Sunt niște specii remarcabile acolo. Unii dintre bureți arată ca bureții de baie clasici, iar unii arată ca niște vaze. Sunt foarte frumoși. Unii dintre preferații mei sunt bureții de sticlă. Au acești mici țepi și, la microscop, arată ca niște candelabre minuscule sculptate”, a declarat Muriel Rabone, autor principal al studiului.

Pentru a înțelege mai bine biodiversitatea locului, cercetătorul a folosit o serie de metode diferite pentru a observa fauna sălbatică. El a utilizat drone oceanice telecomandate și a prelevat mostre de sedimente de pe fundul mării.

„Este ca o barcă mare, dar este mică pe fundul oceanului”, a explicat Rabone. „A fost uimitor – în fiecare probă vedem specii noi”, a adăugat ea.

Specii marine amenințate. În zonă ar putea să apară o exploatare a metalelor rare

Cu toate acestea, viitorul acestei biodiversități este amenințat. Acest nou habitat este în vizorul exploatărilor miniere de adâncime, deoarece deține cel mai mare depozit din lume de mangan, nichel, cobalt și alte metale care sunt esențiale pentru fabricarea bateriilor. Metalele căutate pot fi găsite în pepitele bogate în metale, denumite uneori cartofi de adâncime”.

Aceste materiale se vor dovedi vitale pentru așa-numita „revoluție a bateriilor”, care va contribui la depășirea combustibililor fosili și la stimularea tranziției la energia verde.

Cercetătorii spun că ultima lor muncă arată că trebuie să ne aplecăm mai mult asupra acestui mediu divers și unic – înainte de a fi prea târziu.

„Există atât de multe specii minunate în această zonă și, având în vedere posibilitatea exploatării miniere, este de două ori important să știm mai multe despre aceste habitate puțin studiate”, a explicat Rabone.

spot_img
Latest news
știri