18.4 C
București
marți, 14 mai, 2024

Uleiurile esențiale protejate de 7 țări, în timp ce Comisia Europeană vrea să le clasifice drept produse chimice

Uleiurile esențiale, printre care și cele de trandafiri sunt în acest moment protejate de 7 țări. Franța Portugalia, Spania, Slovacia, Slovenia, Italia și Ungaria sunt țările implicate.

Ele se coalizează și protejează uleiul de trandafiri, dar și uleiuri eterice. Bulgaria este direct interesată pentru că acolo uleiurile sunt o activitate tradițională. Cu dimensiuni sociale, economice și culturale importante. Drept urmare vecinii insistă să se mențină abordarea actuală a clasificării acestora.  Doar că cei de la Comisia Europeană pregătesc un regulament, potrivit g4media. Prin acesta uleiurile esențiale vor deveni produse chimice și acest lucru le va limita utilizarea. Ministrul bulgar s-a opus vehement. El a explicat că  trebuie păstrate veniturile fermierilor și ale lucrătorilor sezonieri angajați în sector.

Uleiurile nu prezintă pericole pentru sănătate

În ceea ce privește uleiurile esențiale, nu ar exista o justificare serioasă pentru schimbarea clasificării. Mai ales că nu există nicio dovadă incontestabilă din punct de vedere științific că acestea reprezintă pericole serioase pentru sănătate. A explicat ministrul bulgar în fața oficialilor europeni. El a mai precizat că utilizarea lor de secole este o dovadă a siguranței acestora, care a fost confirmată științific în zilele noastre. Genul acesta de uleiuri au creat mii de locuri de muncă în toată Europa, ba chiar au generat venituri strategice. De aceea Bulgaria, dar și celelalte țări cer ca ele să rămână la actuala clasificare. Mai ales că în acest moment ele nu pot fi clasificate drept substanțe chimice, așa cum dorește Comisia.

Animalele crescute pentru blănuri, în vizorul Comisiei Europene

 De asemenea, miniștrii agriculturii au discutat și despre politica generală în domeniul pescuitului. Pe de altă parte a existat și o dezbatere despre interzicerea creșterii animalelor pentru blănuri valoroase. În legătură cu acest lucru, Bulgaria susține propunerea de interdicție general. Dar insistă asupra evaluării necesității unei perioade de tranziție. Și a riscului de a exporta această producție în țări terțe. Asta pentru că acest lucru ar putea compromite filosofia pentru un tratament uman animalelor.

spot_img
Latest news
știri