-0.1 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Un reactor alimentat cu energie solară transformă CO2 și plasticul în combustibil durabil

Cercetătorii au demonstrat cum dioxidul de carbon poate fi captat din procesele industriale, sau chiar direct din aer, și transformat în combustibili curați și durabili folosind doar energia de la Soare, conform Eurekalert.

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, au dezvoltat un reactor alimentat cu energie solară care transformă CO2 și deșeurile de plastic în combustibili durabili și alte produse chimice valoroase. În cadrul testelor, dioxidul de carbon a fost transformat în gaz de sinteză, un element cheie pentru combustibili lichizi durabili. De asemenea, sticlele de plastic au fost transformate în acid glicolic, care este utilizat pe scară largă în industria cosmetică.

Spre deosebire de testele anterioare ale tehnologiei combustibililor solari, echipa a preluat CO2 din surse reale. Acesta a fost extras din evacuările industriale și din aer. Rezultatele au fost publicate în revista științifică Joule. Este cert, însă, că tehnologia necesită îmbunătățiri înainte de a fi utilizată la scară largă.

Chiar și așa, rezultatele reprezintă un pas important către producția de combustibili curați care să alimenteze economia. În plus, nu este nevoie de extracție de petrol și gaze distructive pentru mediu.

Studiile anterioare au folosit CO2 de laborator

De câțiva ani, grupul de cercetare al profesorului Erwin Reisner, cu sediul în Departamentul de Chimie Yusuf Hamied, a dezvoltat combustibili durabili, cu zero carbon, cu ajutorul fotosintezei. Ei au folosit frunze artificiale. Aceste frunze transformă CO2 și apa în combustibili folosind doar puterea soarelui.

Până în prezent, experimentele lor solare au folosit CO2 pur, concentrat dintr-un cilindru. Acum, pentru ca tehnologia să-și dovedească utilitatea, trebuie să poată capta în mod activ dioxid de carbon din procesele industriale sau direct din aer. Cu toate acestea, deoarece CO2 este doar unul dintre multele tipuri de molecule din aerul pe care îl respirăm, a dezvolta tehnologia suficient de bine câncât să convertească CO2 disipat este o provocare tehnică uriașă.

„Nu suntem interesați doar de decarbonizare, ci și de defosilizare. Trebuie să eliminăm complet combustibilii fosili pentru a crea o economie cu adevărat circulară, a spus Reisner.

„Pe termen mediu, această tehnologie ar putea ajuta la reducerea emisiilor de carbon prin captarea CO2 din industrie și transformarea în ceva util. În cele din urmă, trebuie să eliminăm complet combustibilii fosili din ecuație și să captăm CO2 din aer”, a mai precizat el.

Cum funcționează tehnologia de captare a dioxidului de carbon

Cercetătorii și-au adaptat tehnologia solară, astfel încât să funcționeze cu gazele de ardere sau direct din aer. Ei au transformat CO2 și materialele plastice în combustibil și substanțe chimice folosind doar puterea soarelui.

Prin barbotarea aerului prin sistemul care conține o soluție alcalină, CO2 este captat selectiv. Acest proces de barbotare le permite cercetătorilor să concentreze dioxidul de carbon din aer în lichid.

Sistemul integrat conține un fotocatod și un anod. Sistemul are două compartimente.

  • Pe o parte este captată soluția de CO2 care este transformată în gaz de sinteză.
  • Pe de altă parte, materialele plastice sunt transformate în substanțe chimice utile folosind doar lumina soarelui.

„Captarea și utilizarea dioxidului de carbon din aer face chimia mai dificilă. Dar, dacă adăugăm deșeuri de plastic în sistem, plasticul donează electroni CO2. Plasticul se descompune în acid glicolic, care este utilizat pe scară largă în industria cosmetică, iar CO2 este transformat în gaz de sinteză, care este un simplu combustibil”, a spus dr. Sayan Kar.

Oamenii de știință lucrează în prezent la un dispozitiv demonstrativ care să evidențieze beneficiile captării directe a aerului cu utilizarea CO2 ca o cale către un viitor cu zero carbon.

spot_img
Latest news
știri