17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Toyota anunță autonomie de 1.200 de km. la mașinile electrice. „Sfântul Graal“ al vehiculelor cu baterie, descoperit de producătorul japonez

Compania Toyota a dezvoltat o tehnologie mai puțin costisitoare de producere a bateriilor cu stare solidă. Acestea ar putea oferi noilor mașini o autonomie de până la 1.200 de kilometri și un timp de încărcare sub 10 minute.

Toyota spune că a făcut o descoperire tehnologică care îi va permite să reducă la jumătate greutatea, dimensiunea și costul bateriilor. Acest lucru ar putea anunța un progres major pentru vehiculele electrice, conform The Guardian.

Producătorul de automobile avea deja un plan de a lansa mașini cu baterii avansate cu stare solidă până în 2025. Ele oferă beneficii în comparație cu bateriile pe bază de lichid.

Compania a precizat că a simplificat producția de material folosit pentru prelucrare. Descoperirea e privită ca un salt semnificativ care ar putea reduce dramatic timpul de încărcare și ar putea crește autonomia de rulare.

„Atât pentru bateriile noastre lichide, cât și pentru cele cu stare solidă, ne propunem să schimbăm drastic situația în care bateriile actuale sunt prea mari, grele și scumpe”, a declarat Keiji Kaita, președintele centrului de cercetare și dezvoltare al companiei auto japoneze pentru neutralitatea carbonului.

„În ceea ce privește potențialul, vom urmări să reducem la jumătate toți acești factori”, a spus el.

Toyota ar putea ajunge la autonomie de 1.200 de kilometri

David Bailey, profesor de economie de afaceri la Universitatea din Birmingham, a spus că, dacă ceea ce spune Toyota e adevărat, acesta ar putea fi un moment de referință pentru viitorul mașinilor electrice.

„Adesea există progrese în stadiul de prototip, dar apoi extinderea este dificilă”, a spus el.

„Dacă este o descoperire reală, ar putea fi o schimbare de joc. Ar putea fi Sfântul Graal al vehiculelor electrice, a spus el.

Keiji Kaita consideră că acum Toyota ar putea crea o baterie cu stare solidă cu o autonomie de 1.200 km. În plus, aceasta s-ar putea încărca în 10 minute sau chiar mai puțin.

Bateriile cu stare solidă au fost considerate pe scară largă o schimbare de paradigmă pentru vehiculele electrice. Ele promit să reducă timpii de încărcare, să mărească capacitatea și să reducă riscul de incendiu asociat bateriilor cu litiu-ion. Acestea din umră folosesc un electrolit lichid.

Totuși, bateriile cu stare solidă au fost mai dificil și mai costisitor de realizat. Acum, însă, Toyota crede că ar putea simplifica procesul de producție. Potrivit companiei, bateriile cu stare solidă vor fi mai ușor de produs decât cele cu litiu-ion.

spot_img
Latest news
știri