2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Europa va deveni un hotspot pentru secetele fulgerătoare cauzate de schimbările climatice

Schimbările climatice duc la secetele rapide” sau „secetele fulgerătoare”, care durează doar câteva săptămâni să se materializeze și pot trimite unde de șoc în ecosistemele afectate, scrie New Scientist.

Aproape trei sferturi din Planetă a înregistrat o creștere a acestor perioade bruște de secetă în ultimii 64 de ani, conform modelelor realizate de Xing Yuan de la Universitatea Nanjing de Știința și Tehnologia Informației din China și colegii săi.

Pe măsură ce schimbările climatice se agravează, aproape toate masele de uscat vor fi afectate de secete fulgerătoare frecvente. Ele se instalează mai repede, iar Europa este un hotspot (n.r. punct fierbinte) special, spune Yuan.

Aceste evenimente durează de obicei între 30 și 45 de zile. Secetele cu debut lent tind să dureze câteva săptămâni sau luni până se instalează și durează între 40 și 60 de zile. Creșterea secetelor rapide se datorează climatului de încălzire, mai precizează cercetătorul.

„Sub încălzirea globală, variabilitatea climei a crescut. Deci, aveți mai multe extreme: puteți obține precipitații foarte abundente, dar puteți obține și condiții foarte uscate”, spune Yuan.

Temperaturile mai calde ale aerului duce, de asemenea, la evaporarea mai rapidă a apei din sol.

„Acești doi factori oferă un motor pentru a crește viteza declanșării secetei”, spune Yuan.

De curând, oamenii de știință au avertizat că Europa ar putea cunoaște o repetare a secetelor severe care au afectat continentul vara trecută.

Secetele fulgerătoare ar putea crește în incidență

Deși lucrările sugerează că incidența secetelor fulgerătoare crește semnificativ în întreaga lume, nu furnizează date care să demonstreze ritmul schimbării. Potrivit lui Yuan, proporția perioadelor secetoase cu secete rapide ar putea crește cu 15 până la 20% între 2050 și 2100, în comparație cu între 1950 și 2000, în funcție de cât de repede se încălzește clima.

La scară globală, acest lucru ar avea implicații îngrijorătoare, conform lui Yuan. Sistemele existente de monitorizare a secetei nu sunt concepute pentru a detecta secetele fulgerătoare. Acest lucru ar putea lăsa o mare parte din regiunile afectate fără avertismente cu privire la perioadele secetoase.

Prognozele mai precise ar ajuta la stocarea în avans a apei, la protejarea proviziilor și producției de alimente.

Fauna sălbatică și viața vegetală ar putea, de asemenea, să se lupte să se adapteze la seceta fulgerătoare, avertizează Yuan.

„Pentru seceta tradițională, vegetația se adaptează la evenimentul de secetă”, spune el. Dar dacă seceta se instalează rapid, nu se știe dacă ecosistemul va avea suficient timp pentru a se adapta.

spot_img
Latest news
știri