17.4 C
București
luni, 20 mai, 2024

Primul parc național fluvial sălbatic din Europa

Râul Vjosa din Albania a fost declarat primul parc național fluvial sălbatic din Europa, potrivit Euronews.

Acesta izvorăște din Munții Pindului, din Grecia, și curge până la Marea Adriatică. Vjosa are o lungime de 300 de kilometri și nu are loc barajele hidroenergetice.

De-a lungul cursului său există peste 1.100 de specii sălbatice. Dintre acestea, 13 animale și două plante sunt evaluate ca fiind amenințate la nivel global de IUCN.

„Vjosa este un simbol al istoriei omenirii și, de asemenea, o parte foarte importantă a istoriei țării noastre”, spune Mirela Kumbaro Furxhi, ministrul Turismului și Mediului din Albania.

„Poate că Albania nu are puterea de a schimba lumea, dar poate crea modele de succes de protecție a biodiversității și a bunurilor naturale și suntem mândri să anunțăm crearea acestui prim parc național pe unul dintre ultimele râuri sălbatice din Europa, a adăugat el.

Parcul național are 12.727 de hectare și se află pe o lungime de 190 de kilometri a râului Vjosa. Râul va fi conservat ca un organism viu, cu curgere liberă, în beneficiul oamenilor și al naturii.

Sursă – Unsplash

O „colaborare unică” pentru a salva râul Vjosa

IUCN și ONG-urile din campania Salvați inima albastră a Europei au fost implicate în munca de protejare a râurilor sălbatice din Peninsula Balcanică în ultimii opt ani.

Celebrități precum Leonardo DiCaprio au susținut și campania de securizare a parcului național fluvial.

„Această colaborare unică dintre guvern, societatea civilă și afaceri este o dovadă a puterii acțiunii colective și sperăm că îi va inspira pe alții să se unească pentru a proteja locurile sălbatice pe care le-am lăsat, într-un mod semnificativ”, a spus Ryan Gellert, CEO al Patagonia.

„Astăzi stând pe malul râului Vjosa, suntem umili să știm că acest râu excepțional și fauna sălbatică vor fi conservate pentru totdeauna”, a mai precizat acesta.

Primul parc național fluvial sălbatic. Cu ce amenințări se confrunta râul Vjosa?

Oamenii care trăiesc în lunca râului Vjosa au o relație specială cu acesta și doresc protejarea cât mai eficientă a habitatului.

Barajele au fost una dintre principalele amenințări la adresa naturii curate a râului.

Deși este o sursă de energie curată, duce la dispariția speciilor, potrivit Patagonia. 91% din proiectele hidroenergetice din Balcani produc puțină energie, dar au impact major asupra mediului.

Parcul național al râului sălbatic Vjosa va facilita soluții la provocările cu care se confruntă acesta. Printre acestea vorbim de poluarea apei și a terenurilor, gestionarea deșeurilor și defrișarea.

Guvernul albanez va crea oportunități economice pentru comunitățile locale, prin turism responsabil. De asemenea, va aborda și problema depopulării în zonă.

spot_img
Latest news
știri