2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Prima fabrică verde de oțel din Europa

Într-un mic oraș din nordul Suediei este pe cale să se construiască prima fabrică verde de oțel din Europa, conform BBC.

Aceasta ar urma să fie realizată la periferia orașului Boden, la 900 km nord de capitala Stockholm.

De obicei, oțelul este fabricat printr-un proces care necesită furnalele înalte. Acestea sunt alimentate cu cărbune de cocsificare și minereu de fier. Ele emit cantități mari de dioxid de carbon și contribuie la încălzirea globală.

Producția de oțel este responsabilă pentru aproximativ 7% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial. Dar la Boden, noua uzină va folosi tehnologia hidrogenului, concepută pentru a reduce emisiile cu până la 95%.

Deși primele clădiri nu au fost încă ridicate pe amplasament, compania din spatele proiectului, H2 Green Steel, consideră că este pe cale să lanseze primele loturi comerciale de oțel până în 2025.

Dacă va reuși, va fi prima fabrică de oțel verde din Europa. Produsele vor fi utilizate în același mod ca oțelul tradițional, de la mașini și nave de marfă până la clădiri și poduri.

Deși o mare parte din industria producătoare de oțel din Europa datează de secole, H2 Green Steel este un start-up care nu exista înainte de pandemie.

Prima fabrică verde de oțel din Europa

Când Northvolt a deschis prima fabrică gigantică de baterii electrice din Suedia, la sud de Boden, a vrut să găsească o modalitate mai ecologică de a produce oțelul necesar pentru fabricarea bateriilor. Atunci, H2 Green Steel a apărut ca o spin-off cu finanțare de la doi dintre fondatorii Northvolt.

Unitatea centrală a noii fabrici de oțel va fi o structură înaltă numită turn DRI (DRI înseamnă o reducere directă a fierului). Acolo, hidrogenul va reacționa cu minereul de fier pentru a crea un tip de fier care poate fi folosit pentru producția de oțel. Spre deosebire de cărbunele de cocsificare, care duce la emisii de carbon, turnul DRI emite doar vapori de apă.

Tot hidrogenul folosit la noua fabrică de oțel verde va fi produs de H2Green Steel.

Apa dintr-un râu din apropiere este trecută printr-un electrolizor – un proces care desparte hidrogenul din moleculele de apă.

Electricitatea folosită pentru producerea hidrogenului și pentru alimentarea centralei provine din surse locale de energie verde, inclusiv hidroenergie din râul Lule. De asemenea, se preia energie verde de la parcurile eoliene din zonă.

„Acesta este un loc unic pentru a începe. Trebuie să ai spațiu și trebuie să ai electricitate verde”, spune Ida-Linn Näzelius, vicepreședinte pentru mediu și societate la H2 Green Steel.

Și alte companii vor să producă oțel verde

H2Green Steel a semnat deja un acord cu compania spaniolă de energie Iberdrola pentru a construi o fabrică de oțel verde alimentată cu energie solară în peninsula Iberică. În plus, explorează alte oportunități în Brazilia.

Compania are chiar și concurență prietenoasă din partea unei alte companii siderurgice suedeze, Hybrit. Aceasta din urmă intenționează să deschidă o fabrică similară de oțel verde în nordul Suediei până în 2026.

H2 Green Steel speră să producă cinci milioane de tone de oțel verde pe an până în 2030. Producția anuală globală este în prezent de aproximativ 2.000 de milioane de tone, conform cifrelor World Steel Association.

„Capacitatea de producție în Suedia va fi o picătură în mare”, spune Lund Waagsaether.

Dar alte proiecte ar trebui să contribuie la creșterea proporției de oțel verde disponibil în Europa.

Printre acestea se numără GravitHy, care intenționează să deschidă o fabrică pe bază de hidrogen în Franța, în 2027. Gigantul german Thyssenkrupp a anunțat recent că intenționează să introducă producția neutră din punct de vedere al carbonului la toate fabricile sale până în 2045. Cel mai mare producător de oțel din Europa ArcelorMittal și guvernul spaniol vor investi în proiecte de oțel verde în nordul Spaniei.

UE, măsuri pentru a limita importul de oțel non-verde

Între timp, Uniunea Europeană este în proces de finalizare a unei noi strategii numită Mecanismul de ajustare a frontierei de carbon. Acesta este conceput pentru a face mai costisitor importul de oțel mai ieftin, non-verde, din alte părți ale lumii.

„Cred că este important prin faptul că va oferi industriei încrederea de a investi, pentru că pot vedea că, cel puțin în contextul european, oțelul lor va fi competitiv”, a mai spus Lund Waagsaether.

Ea subliniază, de asemenea, o „o fereastră crucială de acțiune” între momentul prezent și 2030. În această perioadă, 70% din oțelăriile din întreaga lume care au nevoie de reparații și reinvestiții în această perioadă.

Furnalele ar putea fi înlocuite sau reabilitate pentru a le prelungi durata de viață. Totuși, o strategie mai inteligentă ar fi să investească în trecerea la procesele de producție de reducere a carbonului.

Administrația din Boden este încântată de proiect

În Boden, sosirea H2 Green Steel este privită ca o oportunitate majoră pentru crearea de locuri de muncă într-o zonă care a cerut noi industrii.

Micul oraș militar s-a micșorat după reducerile bugetului armatei și închiderea unui mare spital din regiune în anii 1990. Acest lucru a dus la mutarea a mii de oameni în altă parte pentru a-și găsi de lucru.

„Aceasta este cea mai mare oportunitate a noastră din ultimii 100 de ani”, spune primarul social-democrat al orașului, Claes Nordmark.

„Acest lucru va însemna locuri de muncă, va însemna mai multe restaurante. De asemenea, va aduce sponsorizări echipei noastre de fotbal, de hochei pe gheață și handbal. Acest proiect înseamnă totul pentru noi”, a mai spus el.

spot_img
Latest news
știri