2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

5 moduri în care inteligența artificială ajută la combaterea schimbărilor climatice

Inteligența artificială se dezvoltă și se dovedește eficientă în producție, educație și multe alte domenii. Dar ne poate ajuta AI să salvăm planeta? Vă prezentăm cinci moduri prin care AI poate să contribuie la combaterea schimbărilor climatice, potrivit Makeusof.

Inteligența artificială în monitorizarea climei

Deși există tehnologie pentru a monitoriza clima, integrarea AI în astfel de dispozitive ne poate permite să ducem lucrurile la un nivel superior.

Cu ajutorul inteligenței artificiale ar putea fi identificate anumite modele climatice care nu au fost observate folosind metode tradiționale, cum ar fi anumite tendințe care pot dezvălui modul în care planeta noastră se schimbă. În plus, inteligența artificială ar putea trage concluzii importante despre direcția în care se îndreaptă clima noastră. Acest lucru ne-ar permite să atenuăm mai bine efectele negative.

Pentru a realiza acest lucru, sateliții orbitali pot fi echipați cu capacități AI. Monitorizarea ar putea fi folosită și la o scară mai mică pentru a evalua natura în schimbare a unui singur ecosistem. Indiferent de amploare, învățarea automată ar putea ajuta în mare măsură la înțelegerea modului în care acțiunile noastre afectează clima.

Monitorizarea amprentei de carbon

Emisiile de carbon contribuie enorm la schimbările climatice. Our World in Data a raportat că 1,5 trilioane de tone de CO2 au fost emise începând cu 1750. Pentru cei mai mulți dintre noi este clar că combaterea schimbărilor climatice implică în mare parte reducerea emisiilor de carbon.

Folosind AI, amprentele de carbon ale marilor corporații, cum ar fi companiile de petrol și gaze, producătorii de îmbrăcăminte și entitățile agricole, ar putea fi urmărite în mod continuu pentru a determina ce efect au operațiunile lor asupra planetei noastre. Alternativ, AI ar putea monitoriza amprenta de carbon a fiecărui individ sau a populațiilor. De exemplu, rezidenții unui oraș important sau a unui oraș mic.

Utilizarea AI predictivă (adică analiza datelor și învățarea automată pentru a face prognoze) poate juca, de asemenea, un rol. Ea ar putea prezice viitoarele emisii de carbon, permițându-ne să vedem cum evoluțiile pe baza activităților noastre actuale. Acest lucru, la rândul său, poate ajuta în legile și reglementările de mediu impuse de guvern.

O altă utilizare potențială interesantă a inteligenței artificiale în atenuarea amprentei globale de carbon este determinarea surselor mari de emisii de carbon. Astfel s-ar evidenția contributorii cheie la această problemă. Acest lucru ne-ar putea oferi câteva informații cheie despre ce sau cine dăunează planetei noastre.

Monitorizarea schimbărilor în utilizarea terenurilor

În prezent, utilizarea pământului planetei noastre joacă un rol cheie în schimbările climatice.

Agricultura în masă, defrișările, construcția de locuințe și drumurile contribuie la încălzirea globală prin emisiile de carbon și prin eliminarea habitatelor naturale. În plus, avem nevoie de mai multe moduri de a folosi terenul într-un mod mai puțin dăunător pentru mediu.

Este important ca acest lucru să fie monitorizat, astfel încât să putem determina mai bine modul în care terenul este utilizat sau degradat. Degradarea e cauzată în principal de firme mari care au infrastructura pentru a transforma peisaje vaste.

Putem folosi inteligența artificială în acest fel pentru a vedea cum ne putem îmbunătăți practicile de utilizare a terenurilor și poate chiar să obținem idei noi despre cum să folosim terenul mai inteligent.

Inteligența artificială în generarea de noi idei ecologice

Deoarece AI este o formă de tehnologie inteligentă care poate învăța și descifra informații, se poate dovedi utilă în generarea de idei noi și inovatoare care pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice.

De exemplu, un sistem AI ar putea fi alimentat cu date despre metodele actuale de utilizare a energiei. De asemenea, poate primi date despre tehnologia disponibilă în zilele noastre și obiectivele de mediu dorite. Ulterior, sistemul ar putea prezenta opțiuni pentru o producție mai inteligentă de energie. Aceasta ar putea reduce utilizarea resurselor și emisiile de carbon și, eventual, ar putea duce la economii financiare.

De exemplu, inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a identifica o modalitate prin care publicul poate economisi energie acasă sau pentru a oferi companiilor modalități mai eficiente de a conduce mașini, de a transporta mărfuri și multe altele. Inteligența artificială ar putea fi chiar integrată în aplicații axate pe eco. Astfel, utilizatorii pot găsi noi modalități de a-și reduce amprenta de carbon în viața lor de zi cu zi.

Furnizarea de avertismente de pericol pentru mediu

O consecință a schimbărilor climatice este frecvența tot mai mare a dezastrelor naturale, cum ar fi inundațiile și incendiile forestiere. Aceste evenimente pot fi devastatoare și pot produce pierderi de vieți. Astfel, este esențial să existe tehnologie care să monitorizeze planeta și să alerteze părțile relevante cu privire la orice amenințări.

Iată că IA predictivă ar putea fi benefică și în acest caz.

Inteligența artificială ar putea fi utilizată în echipamente senzoriale, echipamente de supraveghere și tehnologii similare. Ea va învăța tiparele naturale ale diferitelor medii și apoi va da alarma dacă ceva s-a schimbat. De exemplu, un instrument de inteligență artificială care ar putea monitoriza sistemele meteorologice, poate prezice sau raporta precipitațiile, poate avertiza asupra temperaturilor ridicate etc.

AI poate avea potențialul de a elabora planuri eficiente de evacuare, salvare sau reconstrucție în cazul unui dezastru. De exemplu, AI ar putea fi folosită pentru a găsi rute de evacuare adecvate sau ar putea ajuta arhitecții să construiască o infrastructură mai rezistentă la dezastre pentru a atenua daunele în cazul în care un astfel de eveniment s-ar petrece.

Dezavantajul de mediu al AI

Deși există multe moduri prin care IA ne poate ajuta să luptăm împotriva schimbărilor climatice, această tehnologie face deja daune.

Dezvoltarea și testarea sistemelor AI necesită timp și energie. MIT Technology Review raportează că un singur model AI poate emite până la 626.000 de lire echivalent dioxid de carbon. Valoarea e similară cu emisiile totale de CO2 ale cinci mașini americane pe durata vieții acestora.

Deși are numeroase beneficii, e important de spus că utilizarea tehnologiei AI are și o amprentă mare de carbon. Ea contribuie în mod semnificativ la problema noastră actuală de climă.

Chiar dacă în prezent se află în stadii incipiente, nu există îndoială că ar putea juca un rol major în atenuarea schimbărilor climatice.

Deși AI nu poate rezolva singură criza climatică, integrarea acesteia în practicile noastre ecologice ar putea face o mare diferență în modul în care se desfășoară lucrurile. În viitorul apropiat, s-ar putea să vedem că această tehnologie face niște pași uriași către răcirea planetei noastre.

spot_img
Latest news
știri