9.9 C
București
marți, 5 noiembrie, 2024

Florida | Coralii sunt mutați în rezervoare terestre mai reci, după ce apa mării a atins 38,4 °C și nevertebratele au început să moară

În Florida, coralii au început să se albească din cauza apei mării care a atins aproape 40 °C.

Apa de mare supraîncălzită din zona Florida Keys a devenit atât de periculoasă pentru a treia cea mai mare barieră de corali din lume, încât oamenii de știință scot acum mostre de corali din pepinierele oceanice pentru a le plasa în rezervoare terestre mai reci, conform Science Alert.

„Apa fierbinte nu este bună pentru organismele marine, fie că este vorba de corali, pești sau homari. Riscăm ca peștii, broaștele și alte animale să moară în masă”, a spus Alex Neufeld de la Fundația pentru restaurarea coralilor.

Temperaturile apei de suprafață au crescut la peste 32,2 grade Celsius cu câteva zile la începutul acestei luni. Luni a atins un record de 38,4 °C în Manatee Bay lângă Key Largo.

Coralul poate supraviețui în mod obișnuit la temperaturi între 21 și 28,8 °C.

„Acesta este cel mai rău pe care l-am văzut. Și cred că mulți oameni ar fi de acord că… are potențialul de a fi cel mai rău pe care l-am experimentat vreodată în Florida Keys”, a spus Neufeld.

Coralii din Florida au fost scoși din mare

Grupul nonprofit al lui Neufeld a colectat mostre de tulpini genetice de corali din pepiniere. Coralii au fost plasați „în instalații terestre unde parametrii apei pot fi controlați și unde pot fi protejați”.

Antreprenorii din zonă sunt deja speriați de posibilul impact asupra turismului în Florida Keys.

Brian Branigan, un căpitan în vârstă de 65 de ani, care face tururi în Big Pine Key (lângă Key West), spune că încălzirea l-a zguduit.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni este teribil, șocant. Îmi venea să plâng, când eram în apă”, a spus el.

Coralii au început să devină albi, semn de stres sever. Albirea recifelor pare să fie accelerată în acest an, iar vara abia este la jumătate.

Albirea are loc atunci când coralii stresați expulzează algele care trăiesc în simbioză cu ei. Algele sunt cele care le oferă nutrienți și le dă culoare. Urmările acestui proces de deteriorare ar putea să se vadă pe uscat.

Florida – coralii sunt puternic afectați de căldură

Potrivit National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), recifele de corali din Florida generează venituri locale de 2 miliarde de dolari. În plus, 70.400 de de oameni au locuri de muncă datorită recifelor.

Brad Roberts a călătorit cu familia sa de la Fort Myers, pe Coasta Golfului din Florida, până la Islamorada, în Keys, pentru a pescui homar.

„Ceea ce se întâmplă este foarte trist. Mulți dintre acești oameni își câștigă existența din recife. Nu cred că oamenii vor dori să vină aici să vadă o grămadă de corali morți”, a spus Roberts.

În timp ce proprietarii de afaceri își fac griji pentru supraviețuire, Neufeld și alți oameni de știință rămân ocupați să caute să adune mostre de corali.

„Am luat mostre de la toți acești corali. I-am mutat în locații diferite din punct de vedere fizic pentru a proteja și mai mult și a crea un pic de redundanță pentru acele specii critice”, a spus el.

Recifele, pe lângă faptul că adăpostesc numeroase animale marine, sunt una dintre principalele bariere de protecție împotriva uraganelor și a valurilor amplificate de încălzirea globală.

spot_img
Latest news
știri