1.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

UE va forța companiile din industria cosmetică să plătească pentru a reduce poluarea cu microplastic

Companiile din industria cosmetică vor trebui să plătească mai mult pentru a curăța micropoluanții. Negociatorii UE au încheiat un nou acord pentru tratarea apelor uzate, conform The Guardian.

Conform proiectelor de reguli care urmează principiul „poluatorul plătește”, companiile care vând medicamente și produse cosmetice vor trebui să acopere cel puțin 80% din costurile suplimentare necesare pentru a scăpa de poluanții minusculi care ajung în apele uzate urbane. Restul de 20% va fi plătit de guvernele statelor naționale. Scopul este acela de a preveni ca produsele vitale să devină prea scumpe sau rare.

Virginijus Sinkevičius, comisarul pentru Mediu, a declarat că măsurile vor proteja cetățenii de deversările dăunătoare. Produsele cosmetice și medicamentele ajung cel mai adesea în corpurile de apă.

„Acest lucru ne va face apa mai curată și ne va proteja sănătatea.”, a spus el.

Regulile, care au fost agreate de Parlamentul European și de Consiliul UE, dar care nu au fost încă adoptate în mod oficial, înmulțesc cerințele pentru eliminarea nutrienților din apă. În plus, stabilesc noi standarde pentru micropoluanți. De asemenea, ele extind domeniile reglementate de lege.

UE va forța companiile din industria cosmetică să plătească pentru a reduce poluarea cu microplastic

Până în 2035, statele membre UE vor trebui să elimine materia organică din apele uzate urbane. Până în 2045 vor trebui să elimine azotul și fosforul din toate stațiile de epurare care acoperă mai mult de 10.000 de persoane, dacă există un risc pentru mediu sau sănătate. De asemenea, vor trebui să facă un pas suplimentar pentru a elimina un „spectru larg” de micropoluanți.

Guvernele vor trebui, de asemenea, să monitorizeze apele uzate pentru microplastice, substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS) „chimice pentru totdeauna” și indicatori cheie de sănătate, cum ar fi rezistența antimicrobiană.

Dar statele membre au întârziat să pună în aplicare regulile existente pentru tratarea apelor uzate. Luna trecută, Comisia Europeană a trimis Spania la Curtea Europeană de Justiție pentru nerespectarea normelor existente privind apele uzate. Au fost semnalate probleme în 225 de comunități.

Nils Torvalds, un europarlamentar finlandez din grupul liberal Renew, care a fost responsabil de propunere, a declarat:

„Acordul la care am ajuns astăzi este o descoperire pentru îmbunătățirea semnificativă a standardelor de gestionare a apei și de tratare a apelor uzate în Europa, în special cu noile reguli privind eliminarea micropoluanților din medicamente și produse de îngrijire personală. Ne-am asigurat că impactul acestei legislații asupra accesibilității medicamentelor nu va fi disproporționat.”, a spus el.

Acordul urmează să crească diferența dintre protecția mediului în UE și Marea Britanie, care a părăsit blocul. Regatul Unit rămâne în urmă față de UE în aproape toate domeniile de reglementare a mediului, potrivit The Guardian. De asemenea, industria apei din Marea Britanie a amânat planurile de abordare a crizei de poluare a apelor uzate din țară.

spot_img
Latest news
știri