3.3 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Cum luptă femeile din întreaga lume cu schimbările climatice

Schimbările climatice încep să își facă tot mai mult loc pe agenda publică, în vreme ce femeile din întreaga lumea caută modalități de a lupta cu ele, conform Oxfamamerica.

Pe măsură ce fenomenele meteorologice extreme cauzează foamete, conflicte și nesiguranță, comunitățile marginalizate suferă cel mai mult.

Femeile din întreaga lume au venit cu modalități inovatoare de măsuri pentru a-și proteja casele, comunitățile și mijloacele de trai. Deși nu ar trebui să fie responsabilitatea lor să gestioneze problemele climatice create de țările cu emisii mari, vă prezentăm trei femei etalon care au dat dovadă de angajament și ingeniozitate remarcabile în fața dezastrului climatic.

Rath Chhay luptă cu schimbările climatice


Rath Chhay locuiește în Cambodgia, în Rath Chhay, alături de soțul ei, iar existența și-o câștigă din pescuit. După ce precipitațiile s-au redus drastic în ultimii trei ani, nivelul apei lacului din vecinătate a început să scadă. Acest lucru a determinat, pe cale de consecință, o scădere a populației de pești.

Astfel, cu cinci copii de întreținut, Rath Chhay a încercat să găsească o altă modalitate de a-și întreține familia.

Folosind cunoștințele transmise de mama ei, Rath a început o afacere de artizanat. În ultimii doi ani ea a făcut genți de mână și covorașe prin recoltarea tulpinilor de zambile de apă. Această plantă invazivă prosperă în apele calde și cauzează probleme atât peștilor, cât și scurgerilor de ape.

Un ONG îi face legătura lui Rath cu clienții care doresc să-i cumpere bunurile. Acum, datorită ingeniozității sale, ea a adus stabilitate familiei. Aceasta a declarat că poate „cumpăra orez, apă potabilă, legume și poate plăti facturile de curent.

Rath și-a găsit și independența financiară.

„Mă simt mai bine și nu trebuie să mă bazez doar pe venitul soțului meu. Pot să-l am pe al meu”, a spus ea.

Femeia a creat o afacere constantă care ajută la reducerea unei specii de plante invazive. De asemenea, ea dă un exemplu pentru alte femei din comunitate.

Ada López Rivera, o altă femeie care luptă împotriva schimbărilor climatice

Odată cu încălzirea oceanelor, amenințarea uraganelor a crescut și, odată cu ea, amenințarea la adresa siguranței femeilor din Puerto Rico. Când uraganele provoacă întreruperi de curent, violența împotriva femeilor și fetelor crește. Ca răspuns, centrul local pentru femei din Adjuntas, Puerto Rico a început un atelier de construcție de panouri solare. Odată deschisă înregistrarea, Ada López Rivera a fost printre primii care s-au înscris.

Apoi, Ada a început să instaleze panouri solare pe casele din comunitatea ei.

„De fiecare dată când vin aici și văd acest grup de femei împreună, ajutându-se reciproc și făcând progrese, mă face foarte fericită”, a spus ea.

Bărbații din zonă pleacă în căutarea unor locuri de muncă mai bune. Astfel, Ada și multe alte femei din Adjuntas sunt lăsate să sprijine comunitatea pe cont propriu. Pe măsură ce evenimentele climatice se înrăutățesc și devin mai frecvente, la fel se înrăutățește și siguranța rezidenților. În ciuda lipsei de sprijin, Ada este hotărâtă să continue să instaleze panouri solare. Acestea cresc stabilitatea resurselor energetice din comunitatea sa.

„Avem încă un drum lung de parcurs”, spune ea. „Este… dificil, dar nu imposibil”, mai adaugă femeia.

Sister Joan Brown și lupta sa cu schimbările climatice

În calitate de director executiv al New Mexico Interfaith Power and Light, o organizație axată pe justiția climatică în 40 de state, Joan Brown lucrează pentru a milita pentru practici durabile care promovează eficiența energetică, energia regenerabilă și aprovizionarea locală cu alimente pentru comunitatea ei. La fel ca majoritatea locuitorilor din New Mexico, ea a experimentat direct cu ce se confruntă statul pe măsură ce clima se schimbă. Secetele severe au redus accesul la apă potabilă, iar incendiile mari au amplificat problemele de sănătate. Cu toate acestea, pe măsură ce rezidenții continuă să sufere, New Mexico rămâne al doilea cel mai mare stat producător de petrol și gaze din SUA.

Brown lucrează cu organizații locale pentru a cere restricții privind metanul la nivel statal și federal. Munca ei a dus la adoptarea Legii privind tranziția energetică. Aceasta stabilește un standard de energie regenerabilă la nivel de stat pentru companiile de utilități din New Mexico. Ea se luptă și cu problemele de leasing și problemele de poluare. De asemenea, ea cere responsabilitate pentru reglementările privind combustibilii fosili din stat.

Deși această muncă poate fi descurajantă, dragostea lui Brown pentru comunitatea ei o menține inspirată.

„Dragostea este baza muncii și vieții”, spune ea. „Din ce în ce mai mult cunosc profund realitatea că suntem UNUL și… a fi aici în acest moment este un dar și o responsabilitate”, adaugă femeia.

E nevoie de mai multă implicare pentru a combate schimbările climatice

Ea se lucrează direct cu membrii comunității care se confruntă cu crizele climatice. Când au loc incendii, ea ajută la hrănirea și adăpostirea oamenilor care sunt afectați de acestea. Pentru a extinde conștientizarea climei, ea îi învață pe oameni cum să cultive alimente, cum să composteze și cum să aibă rezerve de apă. Fiind una dintre Ambasadorele Oxfam Sisters on the Planet, ea lucrează pentru a împuternici femeile și fetele din întreaga comunitate. Joan Brown găzduiește, de asemenea, cursuri de mai multe ori pe an pentru a inspira și educa oamenii cu privire la importanța lobby-ului pentru climă. Indiferent ce face, munca ei este întotdeauna înrădăcinată în credința că oamenii și planeta merită sprijin, dreptate și dragoste.

Toate aceste trei femei se luptă cu impactul distructiv al schimbărilor climatice, dar nu ar trebui să o facă singure. Țările cu niveluri ridicate de emisii – inclusiv SUA – ar trebui să facă mai mult pentru a le susține.

spot_img
Latest news
știri