17.3 C
București
marți, 16 septembrie, 2025
Acasă Blog Pagină 407

Consumatorii nu vor mai fi protejați de creșterile prețurilor la energie

Reprezentanții Comisiei Europene au decis să nu mai prelungească măsurile care ar fi ajutat consumatorii de energie. Mai exact măsurile de urgență cu privire la ajutoarele primite pentru creșterea prețurilor la energie, nu vor mai fi primite. Cei de la Comisie spun că aceste măsuri au Calmat piața, astfel încât nu mai sunt necesare. Măsurile au fost luate la sfârșitul anului 2022, când UE se afla în plină criză aneregetică. Aceasta era alimentată de invazia Ucrainei de către Rusia. Statele membre au investit sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, alocaţii şi subvenţii pentru a face faţă crizei.

Nu va mai exista plafonare la prețuri

”Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”. Au declarant reprezentații CE într-un comunicat. Aceștia au reamintit că acestea includ măsuri de reducere a cererii de energie electrică. Plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul. Cu privire la gaze, ţările Uniunii Europene au convenit reducerea cererii. Mai exact, la sfârşitul lunii martie s-a stabilit să se prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024 reducerea consumului cu 15%. De altfel, cei de la comisie au mai spus că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 EUR/MWh.

Prețurile gazelor și energiei s-au stabilizat

Iar preţurile gazelor s-au stabilizat. Ţările UE au raportat că au respectat în linii mari obiectivul obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică. Cu 5% la orele de vârf – un pas important pentru reducerea presiunii asupra preţurilor. Comisia a mai spus că unele aspecte ale măsurilor de urgenţă au fost făcute în perspectivă. Mai exact au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung. Atunci când vine vorba de proiectarea pieţei de energie electrică. Aceste propuneri urmăresc să încerce să crească utilizarea contractelor de energie cu preţ fix. Dar și să protejeze consumatorii de creşterile de preţ şi să accelereze trecerea la energia regenerabilă.

Comisia Europeană prelungește restricțiile cu privire la cerealele ucrainiene

Sursa: euronews

Comisia Europeană a luat decizia de a prelungi restricțiile cu privire la cerealele ucrainiene. Mai exact, până pe 15 septembrie se va prelungi termenul. Prin care cinci dintre vecinii Ucrainei UE pot restricționa importurile de cereale ucrainene. Pe 2 mai, UE a permis celor cinci țări – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – să interzică vânzările interne de cereale. Mai exact de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui venite din Ucraina. Dar a permis în același timp tranzitul prin acestea pentru export în altă parte, inclusiv în alte țări UE. Acele restricții, menite să uşureze surplusul de aprovizionare, urmau să expire luni.

Interdicțiile se extind până în septembrie

Cele cinci țări au căutat o prelungire. S-au plâns că cerealele ucrainene mai ieftine fac producția internă neprofitabilă. Ucraina a făcut lobby pentru ridicarea lor. Comisia Europeană a declarat într-o declarație că acestea vor fi eliminate treptat până pe 15 septembrie. Comisia, care supraveghează politica comercială a UE, a declarat că blocajele și capacitatea de stocare limitată persist. Iar eliminarea treptată de la jumătatea lunii septembrie ar permite îmbunătățiri. În ceea ce privește scoaterea cerealelor din Ucraina și prin țările de tranzit. Restricțiile în sine vor fi mai limitate. De exemplu, nu se vor mai aplica la însămânțarea semințelor.

Exportarea produselor ucrainiene a cauzat daune statelor vecine

UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru primele 12 luni din iunie 2022. Pentru a ajuta Kievul în eforturile de a evita invazia Rusiei. Luna trecută a fost de acord să prelungească suspendarea tarifelor cu încă un an. Cele cinci țări au înregistrat o creștere uriașă a importurilor din Ucraina în urma suspendării tarifelor. Ucraina a întâmpinat dificultăți în a exporta prin porturile sale din Marea Neagră din cauza războiului cu Rusia, ceea ce crește dependența sa de rutele prin estul UE. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskii a cerut joi eliminarea necondiționată a tuturor restricțiilor la export. Pentru produsele agricole ucrainene, în cadrul discuțiilor cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Epidemie de fumat în România. Tinerii cei mai expuși

Sursa; Pixabi

Mai mult de jumătate dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice în ultimele 30 zile. Statistica îngrijorătoare este publicată într-un raport al Comisiei Europene. Datele au fost prelevate de la Institutul de Sănătate Publică. Această creștere înregistrată la liceeni se explică prin faptul că aceste țigări ocolesc reglementările împotriva tutunului. Și în acest fel a fost declanșată o epidemie de fumat în rândul adolescenților. Chiar dacă sunt foarte consumate, noile produse din tutun sunt încă nereglementate. Astfel că ele sunt și promovate pe măsură, inclusiv prin panouri stradale, campanii promoționale. De asemenea se pot livra prin curier, în acest fel se ocolește și limita de vârstă.

Sunt prezentate ca alternative sănătoasă la tutun deși sunt la fel de nocive

Mai mult ele sunt prezentate ca o alternativă sănătoasă la țigările tradiționale. Chiar dacă mai multe studii demonstrează că nu sunt deloc lipsite de riscuri. ”Deși industria prezintă adesea produsele din tutun încălzit drept produse cu risc redus în comparație cu produsele din tutun convenționale. Există tendințe îngrijorătoare de popularitate în rândul tinerilor. Dovezile arată, de asemenea, că mulți utilizatori devin utilizatori duali. În pofida faptului că intenționează să diminueze consumul unui alt produs din tutun. Ca și alte produse din tutun, produsele din tutun încălzit conțin nicotine. O substanță care creează dependență. Iar dovezile arată că acestea emit substanțe chimice, inclusiv mai multe substanțe toxice”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Campanii de marketing agresive

De altfel și Direcția de Sănătate Publică avertizează asupra acelorași lucruri. ”Marketingul acestor dispozitive pot permite companiilor de tutun să ocolească interdicțiile de publicitate și consum în spații publice. Companiile de tutun au organizat campanii de marketing agresive. Pentru a introduce produsele de tutun încălzit în consum.  Dispozitivele de încălzire sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie. Care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse din tutun cu risc redus și fără fum. În cadrul strategiei de promovare, marketingul prin intermediul rețelelor sociale a fost un element cheie. Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există riscul ca folosirea țigărilor electonice și produsele de tutun încălzit în locuri publice unde fumatul este interzis să renormalizeze fumatul în spații publice”, arată și DSP

Problema autonomiei mașinilor electrice începe să dispară. Chinezii au lansat o baterie care e capabilă să te țină un drum de 1.000 de kilometri, iar Volkswagen e primul client

Sursă - Unsplash

Problema autonomiei mașinilor electrice a reprezentat principalul impediment în achiziționarea acestora. Ușor-ușor, aceasta începe să devină o chestiune de domeniul trecutului, potrivit Wall Street.

În ultima vreme, tot mai mulți producători s-au întrecut în a produce baterii capabile să țină cât mai mult. În plus, un producător din China a anunțat de curând că va produce un model de mașină ce poate fi încărcată în 10 minute.

Este, iată, o imensă concurență între producători, iar China pare să fie vârful de lance în ceea ce privește obținerea unor performanțe cât mai bune. Reamintim că recent, CATL a furnizat companiei Zeekr o baterie de 140 kWh capabilă de o autonomie de 1.032 kilometri.

Compania Gotion High-Tech a prezentat bateria L600 bazată pe o combinație chimică nouă denumită Astroinno. Aceasta a convins inclusiv Grupul Volkswagen. Cu o astfel de baterie, anxietatea de autonomie nu va mai reprezenta nici pe departe o problemă pentru șoferi.

Noua baterie propune un mix între litiu, oxid de mangan, fier și fosfor (sub formă de fosfat). Acest mix, prescurtat LMFP, ar oferi o densitate energetică mai mare față de bateriile folosite pe majoritatea EV-urilor de pe piață, respectiv cele de tip litiu-fier-fosfat (LFP).

În plus, se pare că bateriile de tip LFP care ar fi capabile să ofere o autonomie de 1.000 de kilometri ar reprezenta o problemă prin faptul că sunt prea mari ca să poată fi transportate de niște mașini obișnuite.

Performanțe bune pentru noua baterie

Gotion a beneficiat de o investiție de 1,2 miliarde dolari din partea Volskwagen. Compania a trebuit să adauge mangan în noua sa baterie.

Densitatea energetică la nivelul celulelor este de 240 Wh/kg, volumul sărind peste 500 Wh pe litru. Bateriile L600 care vor intra în producție din 2024 vor oferi o densitate de circa 190 Wh/kg. Comparativ, o baterie LFP obișnuită oferă doar 150 Wh/kg. La temperatura camerei, bateria rezistă până la 4.000 de cicluri încărcare-descărcare-reîncărcare, dar acest număr scade până la 1.800 cicluri la temperaturi înalte.

De asemenea, noua baterie este mai compactă și cu 32% mai ușoară decât variantele precedente. Chiar dacă bateria companiei CATL oferă mai multă densitate energetică, 255 Wh/kg, ea este mai scumpă. Ea folosește NCM tehnologia (nickel-mangan-cobalt).

Mașinile cu bateria CATL Qilin costă cu aproximativ 15.000 de dolari mai mult decât modelele cu baterii care oferă o autonomie mai redusă. În schimb, Gotion a ales să se distanțeze de utilizarea metalelor rare, procesul de extragere a acestora fiind poluant.

Îndulcitorul artificial care îți poate distruge ADN-ul

Îndulcitorul artificial sucraloză este utilizat pe scară largă și se găsește în produse precum sifonul dietetic și guma de mestecat.
Sursă - Freepik

Îndulcitorul artificial sucraloză (comercializat ca Splenda) este utilizat pe scară largă și se găsește în produse precum sifonul dietetic și guma de mestecat. Potrivit unui nou studiu, acesta e capabil să deterioreze materialul ADN din interiorul celulelor noastre, potrivit Science Alert.

Deoarece ADN-ul deține codul genetic care controlează modul în care corpurile noastre cresc și sunt menținute, aceasta este o problemă serioasă care ar putea duce la mai multe probleme de sănătate.

Cercetătorii solicită acum agențiilor alimentare să revizuiască siguranța și statutul de reglementare al sucralozei.

Termenul tehnic pentru ceva care deteriorează ADN-ul în acest mod este genotoxic. Studiul a analizat în mod specific sucraloza-6-acetat. Acest compus chimic este produs atunci când sucraloza este ingerată și metabolizată în organism.

„Pentru a pune acest lucru în context, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară are un prag de îngrijorare toxicologică pentru toate substanțele genotoxice de 0,15 micrograme de persoană pe zi”, spune inginerul biomedical Susan Schiffman de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord.

„Lucrările noastre sugerează că urmele de sucraloză-6-acetat dintr-o singură băutură zilnică îndulcită cu sucraloză depășesc acel prag. Și asta nici măcar nu ține cont de cantitatea de sucraloză-6-acetat produsă ca metaboliți după ce oamenii consumă sucraloză”, mai spune ea.

Cu alte cuvinte, sucraloza-6-acetat este deja prezent în aceste băuturi înainte de a fi ingerate. În plus, se produce și în stomacul nostru. Sucraloza este de fapt făcută dintr-o versiune ajustată de sucraloză-6-acetat, care este sintetizată din zaharoză.

În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat o serie de teste de laborator pe celulele sanguine umane și țesutul peretelui intestinal. Ei au vrut să vadă reacția atât la sucraloză, cât și la compusul sucraloză-6-acetat. De asemenea, au fost efectuate teste asupra activității genetice a celulelor intestinale. Toate au folosit proceduri de analiză standardizate pentru detectarea leziunilor ADN.

Îndulcitorul artificial sucraloză deteriorează ADN-ul uman

Testele au confirmat mecanisme care au fost genotoxice și clastogenice (ruperea unor fire de ADN). De asemenea, au arătat creșteri ale expresiei genelor care sunt legate de inflamație, stres oxidativ și cancer. Mai mult, căptușeala intestinală a fost și ea deteriorată.

„Am descoperit că ambele substanțe chimice [zaharoza și sucraloza-6-acetat] provoacă „intestin permeabil”, spune Schiffman.

„Practic, fac peretele intestinal mai permeabil. Substanțele chimice dăunează joncțiunilor unde celulele din peretele intestinal se conectează între ele”, a adăugat ea.

Într-un intestin permeabil, alimentele și toxinele parțial digerate se pot infiltra în sânge. Afecțiunea poate fi provocată în numeroase moduri și poate avea efecte ulterioare în multe părți diferite ale corpului.

Cercetătorii din spatele noului studiu avertizează că oamenii ar trebui să înceteze să mai consume produse care conțin sucraloză. Anterior, aprobarea de reglementare a fost acordată îndulcitorului pe baza cercetărilor care arată că acesta a trecut prin organism fără a provoca daune. Acesta constatări care sunt acum contrazise de studiile recente.

Este posibil ca această aprobare de reglementare să fie acum revizuită. Cercetările ulterioare ar putea analiza mai îndeaproape efectele potențial periculoase asupra sănătății ale expunerii la sucraloză-6-acetat, sugerează cercetătorii.

„Această lucrare ridică o serie de preocupări cu privire la potențialele efecte asupra sănătății asociate cu sucraloza și metaboliții săi”, spune Schiffman.

„Este timpul să revizuim siguranța și statutul de reglementare al sucralozei, ca urmare a dovezilor tot mai crescute că aceasta prezintă riscuri semnificative”, a mai precizat Susan Schiffman.

​Bugetul alocat sesiunii de finanţare în Programul „Casa Verde Fotovoltaice“ pentru Regiunea Nord – Vest a fost epuizat în trei minute

Sursă - Freepik

Înscrierile în Programul „Casa Verde Fotovoltaice“ pentru Regiunea Nord – Vest au debutat astăzi, 6 iunie 2023. Regiunea înclude județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

Peste 12.000 de oameni au fost acceptați, iar bugetul a fost epuizat după doar trei minute.

Suma totală alocată acestei regiuni a fost de 240.020.000 de lei.

„Până astăzi, inclusiv, s-au derulat înscrierile în program pentru jumătate din regiunile țării și avem înscrise peste 43.000 de persoane fizice care doresc să devină prosumatori cu sprijin financiar de la Administrația Fondului pentru Mediu. Înscrierile vor continua conform calendarului și pentru celelalte regiuni”, a spus Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, potrivit HotNews.

Reamintim că fondurile s-au epuizat în cinci minute în Regiunea Nord – Est. De asemenea, platforma programului a avut 2 milioane de accesări în doar 20 de minute, pe 29 mai.

„Casa Verde Fotovoltaice“ – Calendarul programului

Administrația Fondului pentru Mediu a alocat un buget total de 1,75 miliarde de lei pentru acest peogram.

Fiecare beneficiar poate beneficia de o sumă de până la 20.000 de lei. Condiția este ca acesta să suporte o contribuție proprie de 2.000 de lei.

Suma finanţată de Administrația Fondului pentru Mediu se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii. Ceea ce rămâne până la valoarea totală se suportă de beneficiar din surse financiare proprii.

Pe 9 iunie va debuta înscrierea pentru Regiunea Sud – Est. Aceasta are alocat un buget de 212 milioane lei. Înscrierile pentru Regiunea Sud-Muntenia vor fi pe 14 iunie. Bugetul alocat este de 280 milioane lei. De asemenea, înscrierea pentre Regiunea Sud – Vest vor debuta pe 19 iunie, iar pe 22 iunie înscrierile pentru Regiunea Vest. În zilele de 27, 28 și 29 iunie se vor putea înscrie untiățile de cult.

Până la acest moment, deși înscrierile durează câte 3 zile pentru fiecare regiune, fondurile au fost epuizate extrem de repede. În mod normal, înscrierea începe la ora 10:00 în prima zi și continuă până în cea de a treia zi, la ora 23:59.

Comisia Europeană solicită României să stabilească o rețea funcțională de monitorizare a calității aerului

Foto: Arjun MJ, Unsplash

Joi, 1 iunie 2023, Comisia Europeană (CE) a decis să trimită României un aviz motivat (INFR(2017)2024) pentru nerespectarea sistemică a monitorizării poluării aerului, se arată într-un comunicat al acesteia. Prevederile legislației UE privind calitatea aerului înconjurător impun acțiuni clare prin care să fie monitorizată calitatea aerului. Astfel, conform cerințelor prevăzute în Directiva 2004/107/CE și Directiva 2008/50/CE, statele membre trebuie să înființeze o rețea de monitorizare pentru a evalua calitatea aerului înconjurător în ceea ce privește diferiții poluanți.

„Implementarea deplină a standardelor de calitate a aerului consacrate în legislația UE este esențială pentru a proteja în mod eficient sănătatea umană și pentru a proteja mediul natural. European Green Deal, cu ambiția sa Zero Pollution, pune accent pe reducerea poluării aerului, care se numără printre factorii cheie care afectează sănătatea umană,” se arată în comunicatul CE.

Foto: Christian Lue, Unsplash

Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere, în iunie 2017. Aceasta a fost urmată de o scrisoare de punere în întârziere suplimentară, în iulie 2019. România a efectuat o revizuire a rețelei sale de monitorizare a calității aerului, afirmă CE. Totuși, conform acesteia, rămân încă multe lacune în ceea ce privește numărul și tipul adecvat de puncte de prelevare de măsurare a calității aerului. Aceste deficiențe echivalează, astfel, cu o nerespectare sistemică a obligațiilor de monitorizare a poluării aerului, spun experții CE.

Prin urmare, Comisia a decis să trimită un aviz motivat României. Guvernul are, acum, două luni la dispoziție pentru a răspunde și lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Motivul pentru care crocodilii din Nepal au devenit portocalii | FOTO

Sursă - Unsplash

Crocodilii și gavialii din Nepal au devenit „bronzați”, scrie Live Science.

Iată motivul:

Cercetătorii cred că s-ar putea datora locului în care acești crocodili se întâlnesc. Ei spun că problema se datorează fierului din apele în care stau.

Crocodii portocalii au fost observați în Parcul Național Chitwan, o zonă protejată de la poalele Himalayei.

„Oare acești crocodili au băut prea mult Sunny D? Au mâncat cheetos? Ar putea să primească sfaturi despre modă de la Donald Trump?” se întreabă Phoebe Griffith, cercetător postdoctoral la Institutul Leibniz de Ecologie a Apelor Dulci și Pescuit Interior.

Pentru a afla de ce crocodii au devenit de culoarea portocalei, cercetătorii au colaborat cu Project Mecistops. Este vorba de un ONG de conservare care lucrează pentru a păstra și reintroduce în sălbăticie crocodilii cu bot subțire din Africa de Vest. Aceștia sunt amenințați critic în Coasta de Fildeș.

Se pare că unele dintre râurile și pâraiele din parc au niveluri extrem de ridicate de fier, ceea ce ar putea explica de ce unii crocodilieni poartă haine portocalii.

„Crocodilii și gavialii care au stat mult timp în unele râuri păreau că se bronzează”, a explicat Griffith pe Twitter.

„Se pare că unele zone din Chitwan au niveluri foarte ridicate de fier în apă. Fierul reacționează cu oxigenul pentru a forma o substanță portocalie numită oxid de fier”, a mai spus el.

Crocodilii au mai căpătat nuanțe portocalii de-a lungul timpului

Noul aspect portocaliu al gavialilor și crocodililor decolorați este temporar. Particulele ruginite s-ar putea spăla în ape mai puțin bogate în fier.

„Ar trebui să dispară automat în apă (mai curată)”, a scris Lala Aswini Kumar Singh, zoolog și cercetător din India.

Acestea nu sunt primele reptile de culoare rugină care au fost observate. Un studiu din 2016 din African Journal of Ecology a raportat că crocodilii pitici portocalii (Osteolaemus tetraspis) care trăiesc în peșteri din Gabon s-ar putea să fi devenit portocalii după ce au fost expuși la excremente de lilieci, care conțin niveluri ridicate de uree – o substanță cu efect de albire care se formează atunci când proteinele sunt descompuse în ficat.

Este posibil ca oxidul de fier să fi afectat și un aligator portocaliu în Carolina de Sud, în 2017. Acesta a stat o iarnă întreagă într-un canal de fier ruginit.

Înlocuirea gazonului din grădină cu flori sălbatice. Beneficii extraordinare

Sursă - Unsplash

O pajiște cu flori sălbatice este o alternativă mult mai „verde” la un petic de iarbă perfect îngrijit, conform Science Alert.

Cel puțin asta spune o echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge.

Cultivarea unui gazon este o tradiție populară, veche de secole, în mare parte din lumea occidentală. Totuși, oricât de bine arată acele suprafețe perfect tunse, ele nu favorizează cele mai sănătoase habitate naturale.

Menținerea unei grădini cu iarbă uniformă este costisitoare și consumă mai mult timp. În același timp, este mai dăunătoare pentru mediu decât lăsarea controlului în seama naturii.

O echipă de la King’s College a încercat să afle cât de natural este să îngrijim gazonul. În 2019, au decis stoparea tunderii a aproape jumătate din suprafețele verzi de la colegiu. Cercetătorii au plantat un amestec de pajiști de flori sălbatice în solul vegetal din zonă.

Ei au pus maci, flori de colț, margarete și ochiul boului. Conform noilor descoperiri, suprafața respectivă suportă acum de 3,6 ori mai multe plante, păianjeni și insecte decât suprafețele cu gazon din apropiere.

De fapt, biomasa nevertebratelor care trăiesc acolo este de 25 de ori mai mare decât cea din gazon. De asemenea, include de două ori mai multe specii care au nevoie de conservare.

Flori sălbatice în loc de gazon

Cercetătorii spun că pajiștea a susținut de aproximativ patru ori mai multe specii de plante în declin față de gazon.

Florile au atras diverse insecte, iar insectele au atras la rândul lor alți prădători. Liliecii locali se hrănesc acum în pajiște de trei ori mai des, spun cercetătorii.

„Am fost foarte surprins de amploarea schimbării pentru o zonă atât de mică”, a spus Cicely Marshall de la Universitatea din Cambridge.

„Este incredibil că pajiștea noastră mică a afectat comportamentul [liliecilor]”, adaugă ea.

Pentru început, suprafața a fost însămânțată doar cu 33 de specii de plante. Acum, ea găzuiește cel puțin alte 51 de specii.

În plus, niciun grădinar nu trebuie să o cosească, să o fertilizeze, să o ude sau să pulverizeze diverse substanțe. Totodată, carbonul stocat economisește o mulțime de emisii potențiale.

Cercetătorii estimează că pajiștile ar putea economisi aproximativ 1,36 tone de emisii de carbon pe hectar pe an. Este echivalent cu un zbor dus-întors între Londra și New York.

„Mulți oameni își tund gazonul pentru că asta au făcut întotdeauna”, spune Steve Coghill, horticultor de la Universitatea din Cambridge.

„Marea Britanie este una dintre cele mai defrișate țări din Europa. Orice putem face pentru a readuce biodiversitatea merită încercat”, mai spune el.

Studenții sunt încântați de idee

Studenții și personalul de la Cambridge cu siguranță nu par să fie deranjați. Într-un sondaj efectuat pe câteva sute de rezidenți de la King’s College, cercetătorii au descoperit că mulți studenți preferă un amestec de pajiști cu flori și gazon.

„Întotdeauna vor exista oameni care preferă estetica gazonului”, spune Marshall, „și gazonul cu siguranță trebuie păstrat – e rezistent și bun pentru recreere”, a adăugat ea.

În comparație cu o peluză, de exemplu, pajiștea de la Cambridge reflectă mult mai multă lumină solară. Cercetătorii spun că ar putea ajuta la „menținerea unui microclimat urban mai rece sub încălzirea globală viitoare”.

Ursul, așa cum nu l-ai mai văzut: Suntem martori la o demonizare a acestui animal | FOTO

Sursă - Unsplash

Ursul a devenit în ultimii ani unul dintre animalele care provoacă cea mai mare teamă în rândul populației. Amploarea atacurilor și apariția sa în zone în care până de curând era inexistent au reușit să-l antagonizeze într-o măsură în care tot mai multe voci cer uciderea a cât mai multor exemplare.

ȘtireaVerde a scris de curând despre mai multe atacuri. Un exemplar a intrat într-o gospodărie din Argeș, iar un altul a reușit să ucidă o vacă gestantă. De asemenea, un cioban atacat de urs în 2021 va fi despăgubit cu 100.000 de euro de Ministerul Mediului.

Chiar dacă aceste atacuri sunt de necontestat, nimeni nu caută cauzele ce determină ursul să acționeze în acest mod. Vorbim aici, în mod evident de defrișările masive ce au fragmentat habitatul și de gunoaiele depozitate în locuri neconforme.

Cum a fost surprins ursul pe crestele munților?

Imaginea creată în media este, însă, cu totul alta față de realitatea din teren. Cel puțin așa reiese din imaginile lui Daniel Opaiț, un fotograf împătimit de animale sălbatice. Ba mai mult, acesta spune că orice lucru, „prin repetare obsesivă ajunge să fie identificat cu realitatea de către mase“.

„Suntem martori la o demonizare a ursului, promovată activ pe diverse canale, în care apar cuvinte ca: panică, atac, teroare, ursul lângă localitatea X șamd“, scrie Daniel Opaiț.

Foto – Daniel Opaiț

Fotograful a surprins un exemplar în timp ce se juca pe o limbă de zăpadă din Munții Făgăraș.

„Iată ce face un urs atunci când nu este sub ochii ageri ai inchiziției contemporane“, a mai scris Daniel Opaiț.

Animalul e departe de a reprezenta un pericol pentru societate atât timp cât haibitatul nu îi este afectat sau viața amenințată. Din contră, ursul încearcă să evite interacțiunea cu omul. De aceea se și recomandă ca atunci când mergem în pădure să facem cât mai mult zgomot. Avertizăm astfel urșii că suntem în zoonă, iar ei se vor retrage din traseu. Regula este valabilă și în cazul șerpilor. E bine să lovim din când în când solul, fie cu bățul de trekking, fie cu piciorul, pentru a avertiza reptilele că ne aflăm acolo.

Foto – Daniel Opaiț