După zimbri și castori, vulturii sunt cei care urmează să fie reintroduși în Munții Făgăraș, anunță Fundația „Conservation Carpathia”, conform Biz Brașov.
În prezent, Fundația face analize în teren pentru a identifica cele mai propice locuri pentru repopoulare. Se identifică cele mai bune condiții care pot constitui un habitat pentru vulturi.
În ultimii ani, Fundația „Conservation Carpathia” a reintrodus zimbrul în Munții Făgăraș. Zeci de exemplare au fost eliberate în UAT-urile Nucșoara, Lerești și Rucăr. În plus, în sudul Munților Făgăraș a fost reintrodus și castorul, cunoscut în tradiția populara românească sub denumirea de breb.
Vulturii au dispărut în urmă cu un secol
Vulturii au dispărut complet din Munții României în rumă cu aproximativ 100 de ani. De curând, au existat semnale că pe teritoriul țării au revenit vulturul bărbos și zăganul. Au existat până și reveniri de vulturi pleșuvi în țara noastră.
PlayTech a scris în 2019 despre un exemplar de vultur pleșuv surprins în gospodărila unui locuitor din Focșani. Un alt exemplar a mai fost identificat în Dâmbovița, iar un altul în Gorj, după cum reiese și din filmările de mai jos.
În Munții Făgăraș, dar și în alte masive montane, mai trăiește acvila. Este tot o specie de pasăre răpitoare de talie mare și este amenințată cu dispariția. De asemenea, pe valea Dunării și în Deltă se remarcă și codalbul. Potrivit estimărilor, doar 20-25 de perechi de codalb mai viețuiesc în țara noastră.
Vulturul a dispărut din România în prima parte a secolului trecut, anterior fiind întâlnită în Carpați și Dobrogea. Este cea mai mare pasăre răpitoare din Europa. Lungimea corpului este de 100–115 cm., iar greutatea ajunge la 14 kilograme. Anvergura aripilor vulturului este de 220–290 cm.
În prezent, vulturul cuibărește în Spania continentală și insula Mallorca din Baleare. Totodată, poate fi întâlnit și în Turcia, țările din Caucaz, Grecia, Bulgaria și Portugalia. Specia a fost reintrodusă și în Franța.