8.6 C
București
vineri, 18 octombrie, 2024

Unele animale încep să se adapteze vieții urbane pentru a supraviețui schimbărilor climatice

Tot mai multe animale sunt forțate să migreze în orașe ca urmare a distrugerii habitatului din cauza schimbărilor climatice. În timp ce multe specii sunt amenințate cu dispariția, altele ar putea probabil să supraviețuiască crizei climatice, conform FMT.

Aici se regăsesc veverițele, coioții, cicadele și șopârlele, potrivit cercetătorilor canadieni care au studiat modul acestora de adaptare.

Ei spun că urbanizarea și distrugerea naturii au avut, fără îndoială, un impact asupra condițiilor de viață ale animalelor. Dar, potrivit lui Carly Ziter și Riikka Kinnunen, cercetători de la Universitatea Concordia din Montreal, acele animale care se adaptează rapid la viața urbană probabil vor reuși să supraviețuiască.

„Una dintre cele mai importante calități ale animalelor urbane este capacitatea lor de a-și schimba comportamentul. Ele dezvoltă modalități inovatoare de a socializa, de a evita pericolele sau de a face față condițiilor de mediu urbane provocatoare”, scriu oamenii de știință.

Cercetătorii au descoperit că multe animale și-au schimbat morfologia pentru a se adapta la condițiile uneori extreme din orașe.

Nu doar animalele se pot adapta, ci și plantele

Unor șopârle, de exemplu, picioarele le-au crescut în lungime și au dezvoltat un strat de solzi pe membre. Caracteristicile fizice permit acestei specii „să se agațe mai bine de suprafețele urbane netede precum sticla, metalul sau betonul”.

Această capacitate de adaptare este observată și la coioți, care sunt mai activi noaptea. În mod similar, unele păsări folosesc orificiile de aerisire pentru a se răci în zilele caniculare din Phoenix, Arizona.

Această rezistență la schimbările climatice nu este observată numai la speciile de animale. Un studiu realizat anul trecut, realizat de cercetători de la Universitatea din Toronto, a arătat că anumite plante sunt omniprezente în spațiile verzi urbane precum parcuri și faleze.

Această cercetare a constatat că trifoiul are o capacitate mare de adaptare în spațiile urbane.

spot_img
Latest news
știri