4.7 C
București
joi, 28 noiembrie, 2024
Acasă Blog Pagină 423

Pinguinii imperiali ar putea dispărea complet până în 2100

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pinguinii imperiali sunt din ce în ce mai amenințați de schimbările climatice. Un nou studiu, publicat în Global Change Biology, oferă noi date care evidențiază modul în care riscul de dispariție a speciilor se accelerează din cauza schimbărilor climatice rapide și a creșterii evenimentelor climatice extreme, precizează Science Daily.

Studiul, condus de Stephanie Jenouvrier, om de știință asociat, cercetător al păsărilor marine la Woods Hole Oceanographic Institution și co-autor de o echipă internațională de oameni de știință, experți în politici, ecologi și oameni de știință din domeniul climatului, a furnizat cercetări și proiecții esențiale adaptate pentru a fi utilizate de către US Fish & Wildlife Service (USFWS). Munca lor a propus ca pinguinii imperiali să fie listați ca fiind amenințați, iar USFWS a depus această propunere de listare.

Oamenii de știință au responsabilitatea de a-i face pe oameni conștienți de necesitatea schimbării prin dovezi obiective”, a explicat Jenouvrier. ”Cu ajutorul unei echipe dedicate, am pus laolaltă această lucrare pentru USFWS, pentru a furniza analize suplimentare ale viitoarelor proiecții și a contribui la protecția speciei”.

Cei trei R: rezistența, redundanța și reprezentarea

Studiul demonstrează că evenimentele extreme au impact asupra rezistenței, redundanței și reprezentării (3R) a pinguinilor imperiali.

Reziliența este capacitatea de a rezista perturbărilor stocastice (sau aleatorii), care pot fi măsurate prin dimensiunea populației, rata de creștere și conectivitatea între populații.

Redundanța este capacitatea de a rezista evenimentelor catastrofale și ia în considerare numărul, distribuția, reziliența și conectivitatea populațiilor.

Reprezentarea este capacitatea de a se adapta condițiilor de mediu în schimbare și este legată de captarea variației geografice, genetice și a istoriei vieții care există în cadrul ecologic al speciei. Împreună, 3R conțin aspecte care contribuie la persistența speciilor (de exemplu, demografie, distribuție spațială, diversitate) și sunt importante pentru evaluarea amenințărilor climatice în viitorul previzibil.

Studiul arată că dacă gheața marină scade la ritmul proiectat de modelele climatice în conformitate cu tendințele și politicile actuale ale sistemului energetic, 3R-urile ar fi reduse dramatic și aproape toate coloniile ar deveni aproape dispărute până în 2100.

Încălzirea globală va duce la topirea ghețarilor, iar multiple păsări marine sunt, în prezent, amenințate

Rezultatele noi descrise în lucrare au, de asemenea, implicații importante pentru evaluarea riscurilor schimbărilor climatice pentru alte specii.

Potrivit autorilor, schimbările climatice rapide cresc stresul asupra speciilor și ecosistemelor, iar riscul de dispariție se va accelera odată cu continuarea încălzirii globale. Pinguinii imperiali trăiesc în regiunile de coastă înghețate din Antarctica, dar modelele climatice actuale proiectează scăderi semnificative în gheața Mării Antarctice.

Studiul consolidează necesitatea recunoașterii legale și a unei gestionări sporite a măsurilor de precauție, în special având în vedere creșterea continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Pinguinii imperiali: o specie care va dispărea definitiv până în 2100

Pinguinii imperiali trăiesc într-un echilibru delicat cu mediul lor, există o zonă numită Goldilocks, cu gheață marină”, a spus Jenouvrier. ”Dacă există prea puțină gheață, puii se pot îneca. Mai mult, călătoriile păsărilor pentru procurarea hranei devin prea lungi și dificile, iar puii pot muri de foame”.

Evenimentele extreme, așa cum au fost observate prin înregistrările prin satelit, amplifică declinurile proiectate prin studii anterioare.

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească la niveluri similare cu cele actuale – provocând creșterea temperaturilor și reducerea gheții din Marea Antarctică – numărul populației de pinguini va scădea lent până în 2040, după care ar scădea cu o rată mult mai accentuată, pe măsură ce acoperirea cu gheață marină scade sub un prag utilizabil, specia fiind cvasi-extinsă deoarece 98% colonii vor dispărea până în 2100.

Tehnologia prietenoasă cu mediul: carne realizată în laborator

Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Nestlé vede potențial în dezvoltarea producției de carne realizată în laborator. Retailerul suedez speră ca noua tehnologie să fie mai prietenoasă cu mediul înconjurător și cu animalele, și, prin urmare, a intrat într-un parteneriat cu start-up-ul israelian Future Meat Technologies, scrie Retail Detail.

Compania are o poziție deja cunoscută pe piața alimentelor vegetale alternative, dar vrea să meargă mult mai departe cu acest proces.

Carnea realizată în laborator va fi ”crescută” din celule animale

Pentru a susține acest efort, compania explorează tehnologii prietenoase cu mediul și animalele și încearcă metode alternative care sunt asemănătoare cu carnea în privința gustului, aromei și texturii”, a afirmat Reinhard Behringer de la centrul de cercetare Nestlé.

Unul dintre startup-urile cu care lucrează acum compania este Future Meat Technologies, o companie care știe cum să „crească” carnea din celule animale. Procesul de producție este comparat în linii mari cu procesul de producție al iaurtului și producția de bere.

Astfel, întreaga procedură începe cu celulele musculare care sunt tăiate din animale precum vite, porci, pui sau pește sub anestezie. Celulele respective sunt cultivate mai departe în bioreactoare. Drept rezultat, sunt folosite mai puține resurse pentru o astfel de producție de carne, precizează Radio Eco Natura.

Produsele ar putea ajunge pe piață începând cu anul 2022

În urmă cu câteva săptămâni, Future Meat Technologies a pus în funcțiune propria instalație pentru realizarea de carne cultivată. Bioreactorul poate produce până la 500 de kilograme de carne cultivată pe an, iar primele produse ar putea ajunge pe piață în 2022.

Conform sursei citate, acest lucru pare foarte rapid, însă, înainte că acest tip de carne cultivată să intre pe piață, producătorii vor fi nevoiți să depășească câteva obstacole majore în ceea ce privește costul, scala, legislația și dreptul consumatorului.

Apa îmbuteliată poate deveni cancerigenă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mulți au încredere în apa la pet, dar tot mai mulți români iau în calcul achiziționarea unor filtre care să le permită consumul de apă de la robinet.

Silviu Gurlui, fizician, a precizat că, în momentul în care pet-urile sunt depozitate în soare, compuși chimici nocivi se transferă în apă. Astfel, este afectată sănătatea oamenilor, ajungându-se la diferite afecțiuni, printre care și cancerul.

Apa îmbuteliată și creșterea compușilor chimici din pet

În cazul depozitării pe termen lung, chiar și la temperaturi optime, se știe, sunt cercetări făcute, arată că spre conținut sunt difuzați compuși chimici, mai mult sau mai puțin nocivi. Cu atât mai mult, este evident, când temperatura crește spre 40 de grade, poate chiar mai mult, și incidența razelor solare crește, acestea pot fi un catalizator. Crește rata de migrare a compușilor chimici din pet.

Sunt mai mulți compuși chimici care se regăsesc în astfel de pet-uri. Între cei mai importanți sunt cei pe bază de stibiu. O depozitare de până la șase luni poate să crească cantitatea de stibiu în apă, cu aproximativ 90%”, a explicat fizicianul.

În același timp, Paul Anghel, director general ANPC a precizat că a găsit produse la umbră, dar în căldură și am găsit și produse ținute în soare.

Nu este bine acest lucru. Există anumite condiții de depozitare impuse de fiecare producător, condiții de depozitare care rezultă dintr-o fișă tehnică de securitate a produsului respectiv”, a declarat Paul Anghel.

Mai mult, directorul ANPC a subliniat faptul că, în fișa tehnică de securitate sunt incluse temperaturile maximale la care produsul poate fi depozitat în condiții de siguranță, astfel încât să nu schimbe caracteristice esențiale.

Temperatura, în strânsă legătură cu calitatea apei

În cadrul analizelor care se fac pentru potabilitatea apei, există niște temperaturi – între 22 și 37 de grade Celsius, și după aceste temperaturi, sau în afara acestor temperaturi, caracteristicile esențiale ale produsului se schimbă. Există posibilitatea să se creeze germeni patogeni sau nepatogeni, numărul total de germeni să fie modificat în condițiile în care fie este expus la temperaturi, cum au fost în situațiile prezentate la televizor, temperaturi caniculare, fie că sunt temperaturi foarte scăzute.

Dacă pe raft este o sticlă caldă, să nu o iei, să atragi atenția operatorului economic că acea sticlă este fierbinte. Există cazuri în care sucurile sunt bombate. Fie că vorbim de pet-uri, fie că vorbim de cutii de carton, e clar că produsul respectiv a intrat într-un proces de alterare și trebuie retras de la comercializare”, a mai declarat Paul Anghel.

Țările bogate risipesc mult mai multe alimente decât cele subdezvoltate

Foto: TRT World
Foto: TRT World

Un nou raport realizat de World Wildlife Fund a relevat că, anual, cantitatea de alimente risipite este aproape dublă față de estimările anterioare. 2,5 miliarde de tone de alimente s-au pierdut la nivelul fermelor sau au fost risipite de retaileri sau consumatori la nivel global, adică aproximativ 40% din producţie, informează Agerpres.

Țările bogate sunt principalele responsabile pentru 58% din alimentele risipite la nivel mondial

Conform raportului, vorbim despre o cifră aproape dublă faţă de o estimare anterioară care vorbea de 1,2 miliarde de tone de alimente pierdute la nivel mondial.

Diferența e explicată de faptul că fermele din ţările bogate sunt responsabile pentru o cantitate mai mare de alimente pierdute decât se credea iniţial. Țările cu venituri mari şi medii din Europa, America de Nord şi Asia industrializată sunt responsabile pentru 58% din alimentele risipite la nivel mondial până la momentul recoltării. 

Cel mai probabil, problema este mai gravă decât credem. Ştim de mai mulţi ani că risipa şi pierderile de alimente reprezintă o problemă uriaşă care nu poate fi ignorată şi la rândul său ar putea reduce impactul sistemelor alimentare asupra naturii şi climei”, a declarat Pete Pearson, responsabil pentru risipa alimentară la WWF.

Este nevoie de sprijinul guvernelor pentru a fi redusă risipa de alimente

Conform sursei citate, noul raport, care se bazează pe studiile realizate de FAO, arată că 1,2 miliarde de tone de alimente sunt pierdute la nivelul fermelor. La acestea se adaugă alte 931 milioane de tone de alimente risipite la nivelul retailerilor şi consumatorilor, cum a estimat la începutul acestui an Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu.

De asemenea, autorii raportului cer guvernelor şi companiilor alimentare să adopte măsuri ţintite pentru reducerea problemei risipei alimentare.

Sursa foto

Vara puilor de berze care au avut nevoie de ajutor

Facebook: Casa lui Patrocle
Facebook: Casa lui Patrocle

Reprezentanții Asociației Casa lui Patrocle din Suceava au precizat, pe pagina de Facebook că vara anului 2021 a fost și încă este, o vară a puilor de berze care au avut nevoie de ajutor. Din cauza vremii capricioase, a furtunilor, vijeliilor si fenomenelor meteo extreme cu care am început să ne obișnuim, multe cuiburi au fost complet distruse. Iar puii, mult prea mici pentru a-și lua zborul, au rămas la sol, neajutorați.

Tot în vara lui 2021, au existat multiple cazuri de păsări electrocutate sau lovite de tren

Suntem plăcut surprinși de implicarea exemplară a oamenilor care au întâlnit astfel de cazuri. Ne-au scris, ne-au semnalat și au știut să tragă un semnal de alarmă”, au precizat reprezentanții asociației.

De asemenea, aceștia au mai adăugat că procedura salvarii unei berze este relativ simplă și îi roagă mereu pe oameni ca, într-o primă fază, să prindă urgent barza și să o bage undeva înăuntru, fie căeste vorba despre un garaj, o șură, o anexă, sau un hol. La umbră, cu o găleată de apă alături.

Dacă este și puțin pește la masă, este perfect. Noi le dăm hamsii sau șprot cumpărat de la orice market”, au trasmis salvatorii berzelor.

Mai mult, reprezentanții asociației Casa lui Patrocle au mai precizat că berzele din poze sunt salvate din Hânțești și Marginea.

Puii de barză vor ajunge la Asociația Prietenii Berzelor din Sibiu

Una dintre ele prea mică pentru a-și lua viața pe cont propriu, cealaltă rănită la o aripă. Amândouă au poposit o zi în grija noastră, apoi le-am îmbarcat la drum cu destinația Sibiu. Către prietenii noștri din localitatea Cristian, ONG-ul ‘Prietenii Berzelor’.

La Sibiu le așteaptă medici veterinari specialiști și un sanctuar unde vor fi puse pe picioare. Parte dintre păsări sunt recuperabile și ulterior eliberate, parte vor rămâne la sol în sanctuar pentru totdeauna”, a precizat asociația.

Deșeuri de plastic, găsite în mii de cuiburi ale păsărilor marine din Europa

Foto: G4 Media
Foto: G4 Media

Deşeurile din plastic descoperite în mii de cuiburi din nord-vestul Europei reprezintă o ameninţare serioasă pentru păsările marine din regiune, au avertizat cercetătorii, potrivit DPA.

Conform unui studiu care a durat timp de patru ani, oamenii de știință au observat 10.274 de cuiburi de pe teritoriul Marii Britanii, Norvegiei, Islandei, Suediei şi Insulelor Feroe şi au descoperit că 12% dintre acestea conţineau resturi din plastic.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetări de Mediu din cadrul North Highland College, care face parte din University of Highlands and Islands.

Observatori care vizitau coloniile de păsări marine în scopul altor activităţi de monitorizare au fost rugaţi să ajute la colectarea datelor pentru acest studiu, ca o modalitate de cercetare rentabilă şi prietenoasă cu mediul, precizează G4 Media.

Potrivit cercetării, papagalii de mare sunt cea mai afectată specie, după ce au fost descoperite resturi din plastic în 67% dintre cuiburile acestora.

Studiul a ajuns la concluzia că un număr semnificativ de cuiburi conţin fragmente din plastic, unele specii fiind mai predispuse la acest fenomen în comparaţie cu altele

Neil James, cercetător post-doctoral asociat în cadrul Institutului de Cercetări de Mediu, a fost unul dintre oamenii de ştiinţă implicat în proiect.

Poluarea cu plastic la nivelul mărilor este o problemă de mediu în creştere la nivel global care ameninţă biodiversitatea marină. Păsările marine sunt îndeosebi afectate din cauza pericolului ca plasticul să li se încâlcească de corp sau să fie ingerat”, a spus omul de știință.

Pe lângă faptul că oferă informaţii importante despre populaţiile noastre de păsări marine, acest tip de studiu poate oferi o perspectivă preţioasă despre răspândirea plasticului în mediul marin”, a adăugat Neil James.

Vânătoarea de trofee, încurajată de parlamentarii PNL

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Mai mulți parlamentari încurajează vânătoarea de trofee, motivând că vor să ofere sprijin fermierilor care au fost păgubiți de animalele sălbatice.

Proiectul de lege a fost depus la Senat și prevede că vor putea fi ucise peste cotele stabilite acele specii care distrug culturile oamenilor, doar că pe listă au ajuns, pe lângă vulpi și mistreți, marmota, capra neagră, cerbul și căpriorul, precizează Știrile Pro Tv.

Liber la vânătoarea de trofee: un proiect susținut și încurajat de PNL

E o listă generală aprobată dinainte. Scopul e șacalul, mistrețul și căpriorul. Fondul cinegetic trebuie apărat”, a declarat Ioan Cupșa, deputat PNL și inițiator al proiectului.

Potrivit inițiativei, animalele vor putea fi vânate ori de câte ori este nevoie, în afara cotelor stabilite, printr-o decizie a administratorului. Lista respectivă cuprinde peste 50 de specii de păsări și animale, mai multe organizații de mediu arătându-se revoltate și trăgând multiple semnale de alarmă.

Voi fi împușcate animalele lipsite de apărare, cu precădere speciile atractive pentru vânători

O satisfacție sporită vânătorilor, care primesc acum cotă suplimentară de a omorî nelimitat animale lipsite de apărare invocând aceste pagube. Nu știu cu ce a greșit marmota fermierilor, nu există ferme în golurile alpine. Marmota, capra neagră și cerbul sunt specii extrem de atractive pentru vânătoarea de trofee”, a explicat Gabi Păun de la Agent Green.

Proiectul de lege face referire și la despăgubirile acordate mai repede fermierilor care se trezesc cu culturile distruse, mai arată sursa citată.

Avertisment: Pământul își pierde semnele vitale

Sursa foto: nasa.gov
Sursa foto: nasa.gov

Recent, aproape 14.000 de oameni de știință din 158 de țări, printre care și 18 din România, au lansat un avertisment către toate guvernele din lume asupra faptului că Pământul și-a înrăutățit cu repeziciune ”semnele vitale”, precizează Ziare.com.

Avertisment de urgență climatică 2021

Ne apropiem sau am traversat deja punctele culminante asociate cu părțile critice ale sistemului Pământului, incluzând straturile de gheață din Antarctica de Vest și Groenlanda, recifele de corali cu apă dulce și pădurea tropicală a Amazonului”, se scrie în lucrarea ”Avertisment de urgență climatică 2021”, publicată în revista BioScience, potrivit Science Alert.

Savanți din toată lumea atrag atenția asupra schimbărilor climatice dramatice, care au început să fie cu adevărat alarmante pentru omenire.

Este deosebit de îngrijoratoare creșterea dezastrelor naturale legate de climă, iar oamenii de știință propun o “abordare politică pe trei direcții, pe termen scurt”:

-un preț global mai ridicat al carbonului;

-o eliminare mondială și eventuala interzicere a combustibililor fosili;

-dezvoltarea rezervelor climatice de protejare și restabilire a biodiversității.

Având în vedere aceste evoluții alarmante, avem nevoie de actualizări scurte, frecvente și ușor accesibile în privința situației de urgență climatică”, anunță 13.925 de oamenii de știință din 158 de țări, pe 10 iulie 2021. Printre ei se află și 18 din România, de la prestigioase instituții, precum Academia Română și Universități din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și Constanța, mai arată sursa citată.

Creșterea dezastrelor naturale: un semnal de alarmă constant

De asemenea, Thomas Newsome, expert în ecologie de la Universitatea din Sydney, Australia a precizat că este deosebit de îngrijoratoare creșterea dezastrelor naturale legate de climă, aici incluzând incendiile de vegetație din Australia din 2019-2020 și faptul că trei gaze care produc efectul de seră – dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot – au stabilit recorduri ale concentrațiilor atmosferice în 2020 și din nou în 2021.

”Tinerii pentru un mediu curat”, la Sovata

Sursa foto: Zi de zi
Sursa foto: Zi de zi

Proiectul ”Tinerii pentru un mediu curat” a fost aprobat de către consilierii județeni, în data de 24 iunie. Astfel, se va acorda o finanțare nerambursabilă din bugetul județului Mureș, în valoare de 15.000 de lei, pentru susținerea proiectului.

Proiectul este organizat de Asociaţia ”Administrația Natura 2000. Dealurile Târnavelor” și se va desfășura în orașul Sovata în perioada 15 septembrie – 15 noiembrie, precizează anexa care însoțește expunerea de motive a proiectului.

Proiectul prezintă o problemă actuală a mediului înconjurător din zona mureșeană, și nu numai, și este structurat pentru mai multe clase de elevi, respectiv pentru grupuri de până la 15 persoane pentru cei implicați în mod direct, iar pentru cei implicați în mod indirect, pe familii sau grupuri organizate”, mai arată anexa.

”Tinerii pentru un mediu curat”: proiectul prin care elevii și tinerii din Sovata se pot implica activ în problemele de mediu

Conform motivelor, scopul concret al proiectului constă în asigurarea conștientizării importanței problemei managementul selectiv și sustenabil al deșeurilor în procesele economice și sociale ale stațiunii Sovata băi, în special în procesul de conservare și valorificarea sustenabilă a valorilor rezervației naturale „Lacul Ursu și arboretele pe sărături”, precum și conștientizarea importanței acestor valori naturale în rândul turiștilor și a populației locale.

Acest proces este realizat prin formarea și implicarea elevilor și tinerilor din orașul Sovata în activitățile legate de colectare și management selectivă, precum și cele de conservare integrată.

Mai mult, sursa citată mai arată că activitățile de instruire vor consta în sesiuni de formare, respectiv în câte o serie de sesiuni de câte 4 ore pentru 18 clase din ciclul primar și gimnazial, opt clase din ciclul liceal și trei grupe a câte 10-15 de tineri, cu participarea a 500 – 600 de persoane, având ca subiect un minim de instructaj privind cadrul legislativ și social al protecției mediului în general și al ariilor protejate în special, prezentarea managementul selectiv al deșeurilor, dezvoltarea capacităților sociale, de interacțiune personală și instruire, familiarizare în domeniul ghidajului turistic, respectiv dezvoltarea capacităților și posibilităților digitale asigurate de mediile de socializare în scopuri comunitare.

Calitatea aerului, deteriorată în Grecia din cauza multiplelor incendii

Sursa foto: BBC
Sursa foto: BBC

Calitatea aerului s-a deteriorat în Grecia şi în estul Mediteranei din cauza multiplelor incendii care ard în întreaga regiune, potrivit Staţiei meteorologice a Observatorului Naţional din Atena, unul dintre cele mai vechi institute ştiinţifice din Europa, care a analizat imaginile din satelit, precizează Radio Eco Natura.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a precizat că incediile arată realitatea schimbărilor climatice

Numărul mare de incendii de pădure, în special cele produse în Grecia şi Turcia, eliberează în atmosferă cantităţi uriaşe de particule fine, iar fumul s-a răspândit până în nordul Africii.

Premierul grec a spus că oricine se îndoieşte de realitatea schimbărilor climatice „poate veni să vadă cu ochii lui” ce se întâmplă în Grecia.

Calitatea aerului este în scădere: ploi cu cenușă și temperaturi de peste 40 de grade

Incendiile au izbucnit în timp ce Grecia se confruntă cu cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani. În Atena aerul a devenit irespirabil, iar în oraș a plouat cu cenușă.

Închideţi toate geamurile şi nu ieşiţi din case”, le-au cerut autorităţile locuitorilor.

Flăcările au continuat să ardă toată noaptea la nord de Atena şi în mai multe orașe a plouat cu cenuşă, scrie Agerpres.

Dacă nu reuşim să controlăm incendiul azi, vom avea o mare problemă”, a avertizat, sâmbătă dimineaţa, la televiziune, Vassilis Kokkalis, viceguvernator al Atenei, responsabil cu protecţia civilă.

Incendiile din Grecia s-au răspândit, ucigând un pompier

Două persoane și-au pierdut viața, inclusiv un pompier, în timp ce focul continuă să se răspândească în Grecia.

Sute de locuitori și turiști de pe Evia au fost evacuați la bordul feriboturilor și bărcilor de pescuit, pe măsură ce incendiile s-au întins pe țărmuri.

Vorbim despre apocalipsă, nu știu cum să o descriu”, a declarat pentru radiodifuzorul ERT Sotiris Danikas, un oficial de pază de coastă de pe insulă.